fbpx
13.6 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

/VIDEO/ „Totul se usucă, nu poluă.” Cum luptă moldovenii cu arșița

Citește și:

Avem parte de zile de foc. Oamenii din sate se luptă cu arșița cum pot, unii dau mai des pe la fântână alții stau închiși în case. Mai greu le vine animalelor, dar și culturilor agricole care sunt grav afectate de secetă.

Galina Pînzari spune că anul acesta vremea caniculară ia afectat toate culturile din grădină, iar din cauza secetei i-a secat și fântâna.

GALINA PÎNZARI, locuitoarea satului Elizaveta, mun. Bălți: „Nici într-un an nu a fost așa, a mai fost, dar chiar așa tot, uitați-vă cartofii se usucă de tot și aici, și acolo, nici curpeni nu avem. În fântână vă spun că este mâl curge, nu avem apă de udat, am pus să ude că poate a crește măcar ardeii aceștia, măcar, dar dacă nu este ce să facem.”

În aceeași situație sunt majoritatea locuitorilor din satul Elizaveta, mun. Bălți.

EUGENIA GUȚU, locuitoarea satului Elizaveta, mun. Bălți: „Iaca ardeii nu se fac, roșiile nu se fac, castraveții nu se fac, ceapa anul acesta nu este nimic, toată s-a uscat, iaca am ceapă acolo, așa mărunțică, mărunțică, nu se face nici porumbul nu merge, ia uitați-vă, nici porumbul nu merge. Dimineața ies de la ora 5, dau drumul la păsări și păzesc căci și vulpi vin pe aici, ziua nu fac nimic, că eu am fost bolnavă și stau numai în casă, nu pot face nimic că este cald tare.”

Amuș Manea, amuș ne ducem la fântână iaca.

Această femeie zilnic își duce animalele la adăpat în sat, la sute de metri distanță, întrucât pe imaș nu există nici urmă de gârlă.

„Iaca eu așa cu vaca mea și cu iapa tot așa sunt. Amuș vreo două căldări de apă și mă duc să mă odihnesc și până în seară mai găsesc lucru, amuș Manea, amuș ne ducem la fântână.”

Din cauza temperaturilor ridicate unii oameni au probleme de sănătate.

„Fac tensiune des, din cauza căldurii. – Da cum vă protejați? – Stau acum la moment în apartament.”

„Stăm la umbră mai mult, duș facem ce putem să facem. Și în casă se înfierbânt foile de ardezie, la cât e de gros se înfierbânte tare și în casă e o temperatură, tot e cald, Doamne ferește.”

Specialiștii recomandă oamenilor să se protejeze în perioada caniculară și să evite expunerea la soare, mai ales în orele amiezii.

ELENA REVENCO, șef secția Protecția Sănătății Publice, CSP Bălți: „Cei mai afectați sunt vârstnicii, copii și adulții cu boli cronice. Persoanele care sunt supuse mai mult la soare pot avea amețeli, dezorientări, pot avea dureri de cap, pulsul mărit, transpirație, pielea rece până și la pierderi de cunoștință.”

Republica Moldova se află sub cod galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu, până pe 6 august, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Temperatura maximă a aerului în următoarele zile va ajunge la 38°C.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md