Locuitorii din Florești au avut ocazia să descopere tradițiile japoneze în cadrul unui eveniment dedicat culturii nipone
IGOR STATNIC, conducător de club Karate Kyokushin: „Un program festiv cu dansuri, cântece, poezii japoneze, plus un program demonstrativ de arte marțiale. Îmi place mult Japonia, de 25 de ani fac karate și când mi-au zis să prezint o activitate am decis să fac această activitate.”
VALERIU BÎNZARU, președintele Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze: „A fost o inițiativă foarte frumoasă ca în nordul Moldovei să se facă Zilele Culturii Japoneze, dat fiind faptul că majoritatea evenimentelor le organizam cu ajutorul Ambasadei, cu ajutorul altor instituții la Chișinău, la nivel de capitală. Am fost plăcut surprins și am promis să susținem, iar anul acesta avem a doua ediție și suntem încântați să venim la acest festival unde vor fi prezentate atât elemente din cultura sportului, tradițiilor, culturii, valorilor și așa mai departe.”
Tinerii au impresionat publicul cu dansuri tradiționale, demonstrații de arte marțiale și delicii culinare japoneze
ION NĂSTASE, fundația Kendo Moldova: „Celebrarea Zilei Culturale a Japoniei pe teritoriul Republicii Moldova este binevenit. Și noi ca invitați suntem pentru a prezenta arta marțială ce ține de calea sabiei.”
„Eu văd cultura Japoneză pentru noi ca o experiență nouă de neuitat, mai ales pentru orașul Florești. Eu practic karate kyokushin de aproape zece ani și dețin la moment centura galbenă cu tresă verde.”
„Pentru mine cultura japoneză înseamnă demnitate respect, comportamentul nostru și mă mândresc că pot participa. Astăzi voi prezenta un dans Sakura Sakura, dar voi fi prezentă și cu colegii mei de la karate.”
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova a fost, de asemenea, prezent la eveniment, subliniind importanța schimbului cultural între cele două țări.
YAMADA Yoichiro, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova: „Deși geografic Japonia este departe, această inițiativă culturală, unica din Florești ne apropie. Aș vrea să vă spun de ce 3 noiembrie. Totul a început odată cu promulgarea Constituției în Japonia în această zi, 1946. Noua Constituție pune accent pe libertatea individuală, drepturile omului, democrație și separarea puterii. Astfel cetățenii Japoniei pot trăi în libertate și pace. Condiții esențiale pentru dezvoltarea culturii.”
Evenimentul este la cea de-a doua ediție.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.