fbpx
11.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Transformarea digitală- o prioritate a Digital Innovation Hub din Moldova

Citește și:

Companiile din sectorul de afaceri, în mare parte întreprinderile mici și mijlocii, dar și alte instituții din nordul țării au șansa să treacă printr-o transformare digitală după standardele Uniunii Europene. Digital Innovation Hub din Moldova oferă o abordare inovativă în implementarea transformării digitale a IMM-urilor.

ELVIRA BENDERLEU, Agent economic: „Activitatea companiei noastre de bază este producerea pungilor ecologice, inovațiile digitale, pentru noi ca și companie de asemenea sunt foarte importante, pentru că noi folosim utilaje inovaționale, diferite dispozitive, aplicații, adică pentru noi va fi foarte important.”

LILIA CATRUC, Directoarea filialei Soroca a Camerei de Comerț: „Agenții economici pot beneficia de IT tehnologii, care sunt prezentate de ACETI, de fapt în momentul actual digitalizarea la întreprinderi și instituții este foarte importantă.”  

SERGHEI SLUTU, Șeful Secției Instruire, Colegiul Tehnic Agricol Soroca: „Este performant, este digital și trebuie să mergem într-un pas cu tehnologiile noi”.

CONSTANTIN COJOCARU, primarul mun. Edineț: „În general procesul de digitalizare este unul continuu. Noi încercăm prin diferite căi să fim cu un pas înaintea celorlalți. La Edineț, am deschis Ghișeul Unic cu trei angajați pe diverse domenii, achiziții publice, relații cu publicul și percepția fiscală, dar și încă vreo 18 servicii pe care încercăm să le digitalizăm.”

DIH of Moldova s-a angajat să ofere susținere inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri. Crearea acestui hub a fost susținută în mare parte de către Ministerul Economiei al RM și ADR Nord-Est din România.

ION BODRUG, Președintele ACETI: „Noi tindem spre aceea ca să devenim mai eligibili pentru fondul structural al Uniunii Europene, el se cheamă Digital Europe, după cum promite Guvernul că până în luna martie-aprilie se vor finaliza toate procedurile de hotărâre de Guvern, legea în Parlament și fiind promulgată de către președinte, atunci noi am putea fi eligibili la acest program european. Mai mult ca atât un Digital Innovation Hub ar trebui să fie conectat și la alte hub-uri din Uniunea Europeană pentru a face un schimb de experiență.”

În cadrul unei inițiative susținute financiar de către Guvernul Germaniei, membrii Digital Innovation Hub își vor consolida capacitățile în mai multe domenii pentru a impulsiona transformarea digitală în regiunea de nord a țării.

GRIGORE VIERU, consultant ACETI: „Am pregătit un chestionar prin care dorim să invităm companiile din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii în ceea ce privește competențele digitale ale angajaților și anumite instrumente pe care ei le aplică în tot procesul de activitate plus alte nevoi pa care ei le-ar avea.”

NICOLAE CHISTRUGA, administrator CEO Click-Com: „Digitalizarea poate rezolva 95 la sută din problemele care se confruntă instituțiile de stat și private și tot așa. Foarte mulți nici nu cunosc câte beneficii le poate aduce digitalizarea. Un exemplu foarte simplu, noi suntem mereu online, nici nu ne putem închipui să facem un pas fără a utiliza telefonul. Datorită telefonului ar fi posibil de făcut tot managementul, și financiar, și serviciu de zi cu zi.”

VITALIE BÎRSAN, director RSD: „Eu cred că în primul rând trebuie să fie conștiința pentru necesitatea securității cibernetice. Ținând cont de experiențele negative care au trecut țările vecini, fiind parte a unui război hibrid, noi trebuie să fim pregătiți. Pregătiți asta presupune toate elementele, și bugetul și dorința, necesitatea și tot tot.”

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este unicul centru de inovare digitală în Republica Moldova, creat în decembrie 2021 de către ACETI, în calitatea sa de orchestrator al hub-ului, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, pe modelul European DIH, oferind o abordare inovativă în implementarea transformării digitale a IMM-urilor. Acum entitatea a ajuns să numere 35 de membri printre care companii IT, instituții media, de învățământ, administrații publice și asociații de afaceri. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md