fbpx
12.6 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ Trei judecătorii din țară au obținut statut de „Instanță Model”. În ce domenii au obținut performanțe

Citește și:

După doi ani de muncă, au cules roadele. Vorbim de Instanțele Judecătorești din Bălți, Ungheni și Edineț care au concurat pentru statutul de „Instanță Model”, în mai multe domenii. Pentru că și-au dorit să facă schimbări în activitatea instanței au muncit pentru a îmbunătăți managementul calității, au implementat instrumente digitale și și-au îmbunătățit relația cu justițiabilii, oferindu-le spații pentru așteptare confortabile, ghidare și informare continuă.

Șeful Misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, a declarat că Guvernul Statelor Unite este ferm în sprijinul său pentru Republica Moldova, în timp ce Moldova își continuă calea sa de reforme democratice și în inițierea procesului de aderare la UE.

Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „Suntem într-adevăr mulțumiți să vedem rezultatele excelente obținute de proiectul „Instanțe judecătorești model”, progresul pe care le-au obținut aceste instanțe, îmbunătățindu-și sistemele și procesele interne sunt un exemplu excelent  pentru alte instanțe din țară care pot să învețe și să urmeze aceste bune practici. Da, rezultatele sunt foarte bune. USAID și SUA intenționează să continue să lucreze în Moldova pentru a susține sistemul judiciar și procesul de modernizare. Deși nu pot vorbi despre o extindere a programului deocamdată, dar SUA va continua să susțină Republica Moldova în vectorul european, în modernizarea și consolidarea sistemului judecătoresc.”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, dar și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman a apreciat suportul oferit de USAID la modernizarea instanțelor judecătorești.

Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției: „Vreau să-mi exprimi mulțumirea și recunoștința față de Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru susținerea reformelor democratice din țara noastră și contribuția esențială pe care o are la îmbunătățirea accesului la justiție  și la creșterea calității actului de justiție.”

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii a urmărit în de aproape evoluția Instanțelor Judecătorești Model Pilot, vorbim de Judecătoriile Ungheni, Bălți și Edineț. Cu adevărat sunt progrese semnificative. Vorbim aici chiar și despre încrederea cetățenilor în justiție. Recent a fost făcut un sondaj și încrederea cetățenilor în justiție nu depășește per ansamblu, pe țară 25%. Cetățenii care au beneficiat de serviciile instanțelor judecătorești respective au o încredere de două sau chiar și mai multe ori în înfăptuirea justiției în raport cu media pe țară.”

Rezultatele atinse de cele trei instanțe au fost evaluate de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Curților de Apel Chișinău și Bălți și ai Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”.

NATALIA VÎLCU, Directoarea Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”: „Sunt sigură că noile implementări și practici pe care le-am implementat împreună au pus bazele unui nivel spre care ar trebui să tindă fiecare instanță judecătorească din țară. Cadrul internațional de excelență judecătorească a fost standardul de aur.”

Judecătoria Bălți a obținut statutul de judecătorie model pentru realizări în domeniul managementului calității, serviciilor online și a comunicării cu mass-media și publicul.

ION PÂCALEU, președintele interimar al Judecătoriei Bălți: „A fost un proiect cu trei de „foarte”: foarte interesant, foarte util și nu în ultimul rând foarte obositor. Spun foarte util, fiindcă a fost unicul proiect din istoria instanțelor judecătorești care s-a extins asupra tuturor domeniilor de activitate. A fost un proiect foarte interesant, fiindcă au fost implicați angajații instanței, partenerii, publicul larg, mass media, instanțele ierarhic superioare. Am avut situații când am muncit 24/24, dar ați văzut rezultatul și scopul scuză mijloacele.”

Iar, Judecătoria Ungheni a primit statutul de judecătorie model pentru rezultatele obținute în domeniul managementului calității, gestionării infrastructurii instanței judecătorești și a comunicării cu mass-media și publicul.

DUMITRU RACOVIȚĂ, judecător, Judecătoria Ungheni: „Noi suntem deprinși să lucrăm în afara programului de muncă. Toți ne-am consolidat, apropo proiectul respectiv a dus la consolidarea echipei judecătoriei Ungheni și ne-am focusat puterile ca să implementăm toate obiectivele pe care ni le-am propus în planul de dezvoltare. Noi avem un plan de dezvoltare strategică a instanței în care noi am preluat activități de implementare a proiectului și noi o să continuăm activitățile respective în continuare.”

Judecătoria Edineț care a intrat în acest proiect acum un an, la rândul său, a obținut statutul de judecătorie model pentru rezultate înregistrate în domeniul managementului calității, performanței instanței de judecată și a serviciilor online.

LILIA ȚURCAN, președinta interimară a Judecătoriei Edineț: „Ceea ce ține de dezvoltarea teleconferințelor, sunt dezvoltate și la nivel de dosare penale, și dosare civile. Am avut practica de a dezvolta teleconferința cu alte state, ca de exemplu am avut un dosar penal de examinat prin teleconferință cu Cehia. Dosarul a parvenit la noi, a fost repartizat, partea vătămată se afla la noi în țară, un judecător de la noi a audiat partea vătămată prin teleconferință, inculpatul și judecătorii din Cehia se aflau partea ceea, în altă țară. Am avut o experiență foarte bună.”

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul și-a propus să susțină judecătoriile-pilot în aplicarea celor mai bune practici și standarde internaționale pentru a deveni mai accesibile, transparente și prietenoase pentru justițiabili și să asigure extinderea bunelor practici la nivel național.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md