De trei luni, medicul-urolog Serghei Cozub se află în detenție, un caz care ridică semne de întrebare asupra lipsei unei legislații clare privind malpraxisul medical în Republica Moldova. Colegii săi au organizat un miting pașnic pentru a-și exprima solidaritatea cu acesta.
ANA DURNEA, secția nefrologie hemodializă: „Este oribilă situația pentru toți noi, pentru medici, pentru pacienți, am activat alături de domnul Cozub, este un medic formidabil, este un medic care a contribuit foarte mult la dezvoltarea sistemului și acordării medicale ceea ce ține de urologie în nordul Moldovei și încătușarea lui, chiar în sala de judecată, îndepărtarea lui de pacienți, este o situație ieșită din comun.”
STELA GOREA, medic infecționist, Spitalul Clinic Bălți: „După părerea mea, într-adevăr, este nevoie de examinare a cadrului legal, ce impune responsabilitatea juridică a lucrătorului medical, respectiv, toate țările Uniunii Europene, spațiul spre care noi tindem să ne integrăm, există legea malpraxisului și, părerea mea este că, Republica Moldova ar trebui să se armonizeze la legislația Uniunii Europene pe acest segment.”
Colegii săi menționează că doctorul Cozub își sacrifica timpul și familia pentru a-și vedea pacienții sănătoși, indiferent de oră.
DUMITRU DUBINCEAC, președintele Comitetului Sindical al IMSP Bălți: „Acest om locuia în spital, el venea mereu la spital, dimineața și seara, el era chemat la orice oră, el își lăsa familia, lăsa totul, el locuia în sala de operație. El trăia cu medicina și trăia cu grija și viața pacienților. Când l-au arestat, el a mers la o nouă ședință de judecată, direct din sala de operație, el dimineața a efectuat două intervenții chirurgicale, a planificat pentru după masa, alte două, a zis că, pacienții sunt gata, eu merg la judecată și mă întorc.”
Serghei Cozub este învinuit de malpraxis și pe 6 noiembrie 2024 a fost încătușat direct din sala de judecată și urmează să ispășească o pedeapsă de doi ani, într-un penitenciar de tip deschis. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a cerut o justiție corectă, iar mai mulți medici și experți au subliniat necesitatea adoptării unei legi a malpraxisului.
„Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.”
RODICA GRAMMA, specialistă în legislație și management în sănătate: „Legea malpraxisului, în primul rând, ar defini eroarea medicală, pentru că noi astăzi avem în Republica Moldova o situație în care eroarea medicală este analizată doar prin prisma codului penal. 1.23 MUSCA 3.08 Legea pentru malpraxis nu ține atât de protecția nu numai de protecția lucrătorilor medicali dar și de protecția drepturilor pacienților de a primi prejudicii sau să spun competențe pentru prejudiciile care le au într-o formă mult mai accesibilă. Astăzi pacienții ca să ajungă la dreptate trebuie să apeleze numai decât la judecată trebuie să fie 3-4 ani de mers prin instanțe ca să ajungi la adevăr.”
Mama medicului, Ada Cozub, a mulțumit celor prezenți pentru sprijinul acordat fiului său.
ADA COZUB, mama lui Serghei Cozub: „Eu vă mulțumesc din suflet, pentru susținere, pentru ajutor, pentru înțelegere și vă doresc ca, nimeni să nu nimerească în situația asta.”
Medicul-urolog Serghei Cozub a fost condamnat de către magistrații Curții de Apel Bălți la doi ani de pușcărie de tip deschis pe 6 noiembrie 2024. El a fost găsit vinovat pentru neglijență medicală în tratamentul pacientului Vitalie Spătari, șeful Secției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, care a decedat în urma unor complicații grave în anul 2019. La momentul actual, avocatul familie a contestat hotărârea la Curtea Supremă de Justiție.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.