fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ UE a acordat peste 40 de mii de euro pentru construcția unei spălătorii sociale la Dondușeni. Ce spun beneficiarii

Citește și:

Cu suportul Uniunii Europene, peste 1000 de persoane în etate și 60 de familii cu venituri modeste din comuna Tîrnova, Dondușeni vor beneficia de serviciile unei spălătorii sociale. Hainele acestora vor fi spălate, uscate și cusute absolut gratuit. Spălătoria a fost dotată cu patru mașini de spălat, două uscătoare, o mașină de cusut, dar și alt echipament necesar.

MARCELE DELEON, directoare de proiecte, Keystone Moldova: „În cadrul acestui proiect urmează ca să beneficieze de asistență și suport în igienizarea lucrurilor personale, lingeriei, deci persoanele vârstnice, familiile cu mulți copii, persoanele cu dizabilități din comuna Târnova.”

INA CUCUIETU, directorul spălătoriei sociale „Doamna Teo”: „În cadrul spălătoriei, în cadrul serviciului sunt prestate servicii de igienizare a articolelor de îmbrăcăminte și lingeriei de pat a beneficiarelor. Este un serviciu binevenit pentru populația comunei Tîrnova, parcă sunt mulțumiți.”

Pentru crearea acestui serviciu social a fost nevoie de 42 771 de euro, dintre care 7 800 de euro este contribuția locală. Recent un asemenea serviciu a fost deschis și la Glodeni.

VICTORIA NEAGA, manager de proiect din cadrul Delegației UE: „Aceasta este a doua spălătorie socială lansată în cadrul proiectului nostru. Vreau să menționez că noi avem astfel deci 41 de servicii sociale, care sunt în proces de implementare în Republica Moldova, nu este vorba doar de spălătorii sociale, ci de exemplu centre temporale pentru copii în situații de risc, centre de zi pentru copii, centre de zi pentru bătrâni. Un spectru foarte larg de servicii sociale.”

Comuna Tîrnova are o populație de 3375 de oameni, dintre care mai mult de o mie sunt persoane în etate și cu dizabilități. Din acest motiv, potrivit primarului localității, Victor Bodorin  această spălătorie este foarte binevenită.

VICTOR BODORIN, primarul comunei Tîrnova: „Avem tare mulți și copii vulnerabili și oameni bătrâni, care așteaptă lucrul făcut și sunt bucuros că în satul nostru s-a deschis așa spălătorie.”

Beneficiarii spun că așa pot să mai economisească din banii necesari pentru detergent, energie electrică și apă.

LUDMILA MORARIȚA, pensionară: „O dată pe săptămână venim și spălăm și luăm gata spălate, cum s-ar spune uscate. Facem și economie în primul rând care nu are apă, trebuie de la fântâni să ducă, dar ne ajută și chiar un praf trebuie să-l cumperi, dar aici cu tot cu praf îl spală, îți dă acasă curate și uscate.”

„Pentru bătrânii noștri este un mare, un foarte mare ajutor, bătrânii noștri nu au apă în casă, nu au canalizare, nu au mașini de spălat. Foarte mult ne-a ajutat și ne ajută, ne-a ușurat oleacă viața că avem așa și dorim la toți ca să aibă așa prin sate.”

Spălătoria socială este unul dintre cele 40 de servicii create în diferite localități în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md