fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Un copil din Bucea a fost botezat după tradițiile moldovenești, în raionul Rîșcani

Citește și:

Marc, un băiețel născut în Bucea, a fost botezat după tradițiile moldovenești. În acest weekend micuțul s-a ales cu 30 de nani de botez care și-au primit colacii din mâinile bunicii lui.

Marc a venit pe lume cu cinci zile înainte ca Ucraina să fie atacată de armata rusească. Mama și bunica micuțului au reușit să treacă prin coridorul verde din orașul Bucea și au ajuns într-un centru pentru refugiați din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, în timp ce era ocupat de soldații ruși, iar tatăl copilului a rămas să apere țara.

Alexandra Melnic: „Da, am fost ocupați, în curți stăteau tancurile și militarii ruși intrau la noi, cu arme. A fost strașnic, când a fost creat coridorul verde, noi am putut pleca, chiar în prima zi am plecat. Am avut informația că pe cumătrul nostru, nașul de botez al primului copil a fost împușcat, am pierdut foarte mulți vecini de pe strada noastră.”

Chiar dacă nu cunoaște toate obiceiurile, femeia a acceptat cu plăcere să-și boteze al doi-lea copil după tradițiile moldovenești. Alexandra spune că și-a pierdut mulți oameni dragi în război, iar tot ce o motivează să meargă mai departe sunt copii ei și oamenii din preajmă.

„Sunt foarte fericită. Sunt fericită că am așa persoane lângă mine și au acceptat să-mi boteze copilașul în fața lui Dumnezeu, să fie aproape de el. La noi, obiceiurile sunt un pic diferite, când se i-a copilul de acasă se i-a de pe perne, aici e invers, pe perne se dă copilul mamei deja în casă. Aici sunt alte rugăciuni.”

Nașii de botez au devenit toți angajații centrului de plasament, dar și alți conaționali de-ai Alexandrei, cazați în centrul din Mihăileni.

Natalia Dimineț, nașă de botez: „Când au venit aici la noi la centru, avea trei săptămâni. Și noi am hotărât, decizia a fost să îl botezăm aici la noi, să fie copilul încreștinat, a venit de trei săptămâni și acum avem două lunișoare.”  

Ludmila Iovu, nașă de botez: „De Paște, am făcut masa de Paște și am postat pe rețelele de socializare că moldo-ucrainencele, așa ne-am numit pe noi și am copt pasca într-o zi moldovenească, în altă zi ucraineancă și la moment nu era să ne despărțim, să fim numai noi, așa până la ultimul, toți-toți să fim cumătri.”

Raisa Subota, nașă de botez: „Noi deja suntem o familie mare. Înțelegeți, din orașe diferite, cu probleme diferite, dar aici noi am devenit ca o mare familie și când mi-a propus desigur nu am refuzat.”

După ceremonia de la biserică, nașii i-au înmânat mamei crâjma. 

„Sunt recunoscătoare tuturor, că toți ați acceptat să botezați, să spuneam așa că o să fiți mame și tați pentru copilul meu, că la-ți luat sub aripa voastră. Sunt recunoscătoare, vă mulțumesc foarte mult.”

Potrivit tradiției, bunica copilașului a închinat colaci fiecărui naș de botez: Vă mulțumesc pentru nepotul meu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări...

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...
  sursa: cursbnm.md