11.8 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 19, 2025

/VIDEO/ Un cromozom în plus, o lume plină de posibilități

Citește și:

„Artiom, vin-o în fața clasei. Vin. Cu ce literă începe la noi cuvântul coș? Coș. Cu ce literă? Prima literă? C. Bravo, litera C.”

Artiom Colinchievschi este elev în clasa a VII-a la Gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” din Bălți. La doar 14 ani, el demonstrează că un cromozom în plus nu este o limitare, ci o oportunitate de a arăta lumii cât de multe se pot realiza cu sprijin și determinare.

ARTIOM COLINCHEVSCHI, elev în clasa a VII-a: „Artiom. -Câți ani ai? Paisprezece. -Ce faci tu acum? Ce este asta? Floare. Prieteni, am prieteni. -Îți place la școală? Da, îmi place la școală. – Cu cine te joci în clasă? Artiom, Polina, Vlad, Vanea, Artiom.”

- Advertisement -

În clasă, Artiom este activ și implicat.

SOFIA DARABAN, colega lui Artiom: „Noi îl acceptăm în clasa noastră și în societate. Noi, interacționăm cu dânsul prin vorbire, ne salutăm, mai comunicăm uneori, îl ajutăm în unele momente când este dificil. -Cum în ajuți? Posibil, în timpul orei el să mai uită cum se scriu unele cifre sau cuvinte și noi ca colegi îl putem îndruma spre un rezultat mai bun.”

LILIANA LIȘCINSCHI, cadru didactic de sprijin, gimnaziul Alexandru Ioan Cuza, Bălți: „În procesul de învățare, Artiom necesită o abordare individualizată a procesului de învățământ, necesită adaptarea metodelor și strategiilor didactice. Material intuitiv, învață mai ușor prin intermediul jocului didactic, prin intermediul diferitor victorine, îi place să lucreze în activități de grup cu alți copii. El de-acum citește, citește cuvinte monosilabice și bisilabice. Îi place foarte mult activitățile artistice, creative.”

Mama sa îl descrie ca fiind un copil prietenos, receptiv și mereu dornic să ajute

MARIA COLINCHEVSCHI, mama lui Artiom: „Artiom este foarte receptiv, prietenos. Îi place sportul în primul rând. Mă ajută pe acasă. Practic, mă ajută în toate. -Care este cea mai preferată activitate al lui? -Ce îi place cel mai mult să facă, anume asta. Practic, totul îi place, să așeze masa, să strângă de pe masă, îmi scoate rufele din mașina de spălat, mă ajută tot timpul să le scot afară.”

Pentru a-i susține dezvoltarea, profesorii adaptează metodele de predare, folosind jocuri didactice și activități interactive

VALERIA RUSNAC, pedagog, SAP Bălți: „Practic, în toate instituțiile de învățământ avem servicii de suport, precum este Centrul de Resurse pentru Educație Incluzivă, în care copiii beneficiază de asistență educațională din partea cadrului didactic de sprijin, la fel, asistență logopedică și asistență psihologică. La fel, ținem să menționăm este faptul că, avem în trei instituții din Municipiul Bălți deschise și dotate două camere senzoriale și o grădină terapeutică.”

LILIA DEMCIUCOV, director adjunct, Gimnaziu „Alexandru Ioan Cuza”, Bălți: „Astăzi, vă invităm pe toți, să privim dincolo de diferențe și să sprijinim o educație incluzivă. Împreună, construim o societate mai deschisă, mai tolerantă și mai unită. Credem că, fiecare copil merită șanse egale, sprijin și un mediu în care să se dezvolte armonios.”

Anual, la data de 21 martie se marchează Ziua mondială a sindromului Down – o oportunitate de a promova incluziunea. În total, în vizorul structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică din Bălți sunt 19 copii cu sindromul Down.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Vreme frumoasă și temperaturi plăcute. Prognoza meteo pentru 19 aprilie

Sâmbătă, 19 aprilie 2025, Republica Moldova se va bucura de o zi cu vreme frumoasă și temperaturi plăcute, potrivit...

/FOTO/ Tradițiile pascale au ajuns și în penitenciare: ateliere, decorațiuni și speranță pentru reintegrare

În ajunul sărbătorii Învierii Domnului, în mai multe instituții penitenciare din Republica Moldova au fost organizate activități tematice dedicate...
  sursa: cursbnm.md