Infracțiunile comise cu utilizarea inteligenței artificiale i-au amploare pe mediul virtual. Și în online-ul din Moldova poți vedea zilnic cazuri în care escrocii generează povești umane cu ajutorul AI și solicită bani de la internauți. Deoarece imaginile generate de inteligența artificială cu greu pot fi distinse de cele reale oamenii se prind și oferă donații generoase escrocilor.
În această postare este o femeie cu lacrimi în ochi. Iar în descriere e menționat că de ziua de naștere nu are un tort și nici familie. Postarea a acumulat peste 13 mii de comentarii și 40 de mii de reacții. O bună parte dintre cei care au comentat postarea îi doresc femeii generate de AI, Mulți ani! Alții îi propun ajutor.
Într-o altă postare apare un copil, cu aceeași retorică.
Dinu Țurcanu, prorectorul pentru digitalizare al Universității Tehnice din Republica Moldova bate alarma. Potrivit lui astfel de conturi de pe rețelele de socializare care adună comunități mari datorita conținutului creat de AInu doar că manipulează și fac bani din mila oamenilor, dar ajung să fie utilizate de politicieni în campanii electorale.
DINU ȚURCANU, conf. univ., dr., prorector pentru digitalizare al UTM: „Deci vă dați seama, se utilizează deja și pentru escrocherii financiari online, dar am văzut și alte cazuri când, inclusiv în campanie electorale, deci automat grupul își schimbă se redenumește dintr-un grup care era cu o denumire, nu știu, țară frumoasă, iubirii, credință și tot așa mai departe, și se schimbă denumirea grupului în alt grup. Respectiv, toți acei utilizatori media online care erau fideli acestui grup, se transformă automat fani al unui candidat electoral sau a unui partid politic și de mâine se începe a distribui poze, inclusiv cu caracter politic.”
Locuitorii din nordul țării spun că întâlnesc zilnic sute de astfel de imagini pe rețelele de socializare, dar recunosc că nu știu să facă diferența dintre o poză reală și una generată de AI.
„Sincer să vă spun, eu nu știu cum să le diferențiem“.
„Dacă să transmitem prin imagine, una reală are suflet, este vie, iar generată de AI este artificială. Acum e așa un timp că totul s-a inversat”.
Specialiștii îndeamnă utilizatorii rețelelor de socializare să fie vigilenți și să verifice sursa informațiilor înainte de a le distribui sau de a se implica în astfel de comunități online.
Deși imaginile create cu AI par din ce în ce mai realiste, ele lasă uneori indicii subtile care pot fi detectate de un ochi atent. Simetria poate fi un indiciu. În special la fețele umane.
Un al doilea indiciu sunt detaliile de fundal. În timp ce un obiect din prim-plan poate arăta perfect, fundalul poate fi vag sau iluminarea nu este adecvată.
Dacă nu reușiți să identificați a fost sau nu imaginea generată de AI, experții recomandă utilizarea aplicațiilor de analiză vizuală.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.