fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

/VIDEO/ Vezi cum îi cinstesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil creștinii din nordul țării.  În biserici sunt oficiate liturghii

Citește și:

Creştinii ortodocşi din Moldova îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiţia populară spune că cei doi sfinţi aduc ultimele zile calde din an. De dimineață, credincioşii merg la biserică, aprind lumânări și se roagă pentru iertarea păcatelor. 

„Acești sfinți, Arhangheli mari sunt voievozi ai cerului, care conduc toată  oastea de îngeri, care li se supun lor. Datorită lor noi avem și ajutor mare, pentru că opt miliarde de oameni sunt pe pământ și fiecare avem un înger păzitor., iar aceștia sunt conducătorii lor.”

„Venim și ridicăm pentru părinți, la copii. Ne curăță Dumnezeu de păcate, ca să trăim mai bine.”

„Astăzi îs Arhanghelii Mihail și Gavriil, fiecare înțelege prin această sărbătoare ce vrea, dar la biserică eu vin pentru mulțumiri. Mulțumesc pentru casă, pentru pacea care o avem, orice lucru mic este o mulțumire.”

Mihail Coinac este unul din cei peste 70 de mii de moldoveni care poartă numele Sf. Arhanghel Mihail. Bărbatul spune că această sărbătoare are o semnificație specială pentru el, dar și pentru familia lui.

MIAHAIL COINAC, locuitor al satului Dobrogea Nouă: „Semnifică foarte mult. La noi este și hramul casei. Ne-am cununat cu Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Noi facem praznic acasă, iată venim și la biserică, după slujbă acasă praznic facem, așa cum se face, creștinește. Eu consider că atunci când ai un nume se sfânt este mai puternic, sunt bucuros că părinții mi-au așa un nume se sfânt.”

Arhanghelul Mihail este considerat luptătorul luminii, precum şi conducătorul oștilor cereşti, care triumfă asupra forţelor răului. În popor se spune că el poartă cheile Raiului. Totodată, în tradiţia creştină, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeiești. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Iisus. Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului, care începe săptămâna viitoare.

VITALIE BÂRLĂDEANU, Parohul Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți: „Sfântul Arhanghel Mihail cel care a opărit căderea îngerilor din cer, spunând: „Să stăm cu frică…” și Sfântul Arhanghel Gavriil ce cel care a bine vestit, Maicii Donului, că se va zămisli în pântecele ei, se va naște fiu și se va numi Emanuil, ce se tâlcuiește „cu noi este Domnezeu”.

Astăzi, aproximativ 100 mii de moldoveni îşi marchează ziua numelui. Totodată, în peste 200 de localități din țară este sărbătorit hramul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un turc, a încercat să treacă o frontieră din nordul țării cu un permis fals

500 EUR ar fi costat obținerea unui permis de conducere turcesc, cu semne rezonabile de falsificare. Documentul a fost...

Imagini revoltătoare: Șofer, surprins cu două vulpi moarte pe capotă

Un șofer a fost surprins pe străzile din Capitală cu două vulpi moarte pe capotă. Imaginile scandaloase au fost...
  sursa: cursbnm.md