fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Vezi istoria bisericii din lemn din satul Fundurii Vechi, care nu a fost închisă pe timpul Uniunii Sovietice

Citește și:

Una din puținele Biserici din nordul țării care nu a fost închisă pe timpul Uniunii Sovietice este lăcașul „Sfânta Treime” din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni. Chiar dacă biserica are peste 130 de ani, iar starea acesteia este deplorabilă, creștinii vin și astăzi  să se roage.

Biserica a fost construită în anul 1883. Așa cum se obișnuia pe timpuri, la construcția bisericii au fost utilizate doar lemn și argilă, fapt ce a făcut edificiu vulnerabil odată cu trecerea anilor.

Familia Zîcu este o dinastie de preoți, care slujesc în biserica din localitate de aproape 8 decenii. Preotul Augustin Zîcu spune că bunelul său a venit în această localitate în 1955.

Părintele Ioan Zîcu este trimis să slujească la biserica din sat la vârsta de 31 de ani. Aici, și-a construit o casă și a crescut împreună cu soția sa Maria 14 copii, de unde a și primit titlul de ,,mamă eroină”.

Incediul din anul 1995, care a distrus o parte din  biserica din lemn, a determinat sătenii să înalțe în preajmă un alt lăcaș. Lucrările de zidire au început acum 24 de ani, dar încă nu au fost finisate.

Potrivit preotului, construcția noului lăcaș urmează să se încheie peste doi ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md