fbpx
14.8 C
Бэлць
marți, mai 7, 2024

/VIDEO/ Viișoara – Comunitate Prietenoasă Vârstei. Persoanele în etate sunt parte importantă a societății

Citește și:

Studiul efectuat de către Organizația Mondială a Sănătății a demonstrat că persoanele de vârsta a treia doresc să trăiască în Comunități Prietenoase Vârstei, care le-ar da posibilitatea să ducă un mod de viața împlinit, util  pentru societatea din care fac parte. Proiectul „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de AO „CASMED” și finanțat de Crucea Roșie din Elveția implementează conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei în satul Viișoara din raionul Edineț, din 2020. Aici, persoanele în etate duc un mod de viață sănătos și activ din punct de vedere fizic, psihic și social. În anul 2021, această localitate a fost recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății precum Comunități Prietenoase Vârstei, devenind membri ai Rețelei Globale OMS pentru orașe și comunități prietenoase cu vârsta.

În satul Viișoara locuiesc 1339 de oameni, dintre care 774 sunt persoane care au depășit vârsta de 50 de ani. De câțiva ani încoace, una dintre problemele cu care se confruntă oamenii din această localitate este faptul că tinerii aleg să plece acolo unde își pot găsi un loc de muncă bine plătit, iar bătrânii rămân singuri.

INA CIUBOTARU, primar s. Viișoara, rnl. Edineț: „Vârstnicii rămân singuratici, rămân neajutorați, copii plecați uneori își uită părinții, fiindcă își au problemele lor. Vârstnicii poate deloc nu erau implicați, fiecare erau singuratici în casele lor, cu grijile lor, cu nevoile lor, chiar dacă ei simțeau nevoie de a ieși și de a comunica, era un fel de abstinență personală, ducându-și fiecare singurătatea.”

Din anul 2017, în Viișoara, în parteneriat cu echipa CASMED sunt dezvoltate serviciile medicale și sociale la domiciliu, parte a conceptului de Comunitate Prietenoasă Vârstei. Odată cu crearea unui Comitet Coordonator local reprezentativ, în localitate au fost desfășurat un sondaj, patru focus grupuri, o  audiere publică, un atelier de lucru la care au fost invitați oamenii de diferite vârste și ocupații, care s-au dat cu părerea referitor las situația reală și dorită din Viișoara. Problemele ridicate au fost prioritizate, iar membrii CCL și grupul de inițiativă local sprijiniți de APL au început procesul de determinare a soluțiilor și rezolvare.

INA CIUBOTARU, primar s. Viișoara, r. Edineț: „Comitetul coordonator este în slujba satului, este permanent un comitet activ, care împreună cu grupul de inițiativă de seniori dezvoltă diferite activități în sat. Schimbarea chiar a avut loc anume din inițiativa echipei CASMED și dorința oamenilor de a se simți importanți, adică nevoia vârstnicilor de a se simți importanți, utili societății și dorința de a fi cât mai implicați în activitățile societății, în a conviețui între generații, în diferite grupuri. În localitate, ghidați de echipa CASMED au fost organizate diferite seminare, colectare de fonduri, scriere de proiecte, cereri de finanțare, diferite activități pentru doamne, diferite lecții de sănătate. Localitatea a devenit, pot să zic, mai activă, vârstnicii vin permanent cu diferite idei și propuneri, vârstnicii au idei de finanțări, ei sunt mai utili chiar și prin folosirea internetului, am avut pe parcursul acestor ani diferite lecții, ghidări de bibliotecă. În cadrul cantinei sociale, pe care o dezvoltăm în centrul de bătrâni a satului Viișoara, centrul de zi de bătrâni, au primit pe parcursul a câțiva ani mai mulți bătrâni ajutor de acest gen, este vorba de un prânz cald, care inițial era servit în cantina socială, apoi perioada pandemiei, perioada războiului a făcut ca să ținem vârstnicii mai departe pentru a se simți mai în siguranță și prânzul a fost dus la domiciliu.”

Membrii  comitetului coordonator local au fost instruiți de către reprezentanții CASMED în ceea ce ține de mobilizarea comunitară, comunicarea eficientă cu persoanele vârstnice, pentru ce este nevoie să facem voluntariat, dar și cum pot fi evaluate riscurile și nevoile cu care se confruntă persoanele în etate. În rezultat, la final de an a fost elaborată strategia socio-economică de dezvoltare a localității, pe componenta comunitate prietenoasă vârstei.

VIORICA GAVRILIUC, președinte Comitetul Coordonator Local: „Avem o colaborare foarte fructuoasă și cu Grupul de Inițiativă, doamna Galina Spătaru este membra comitetului și este și președinta Grupului de Inițiativă, dumneaei  fiind mereu printre vârstnici aude problemele lor și iată vine cu idei la planificarea planului de activitate. De asemenea conlucrăm foarte fructuos și cu administrația publică locală. Doamna primar este mereu alături de noi, ne susține ideile, ne dă și propuneri ca în final să facem ca comunitatea noastră să devină prietenoasă vârstei. Suntem mereu cot la cot, mână de mână pentru realizarea lucrurilor frumoase.”

Grupul de Inițiativă a seniorilor s-a format ca rezultat a dorinței de a schimba societatea și de a motiva persoanele vârstnice de a-și găsi rostul și locul în comunitatea din care fac parte. Grupul de Inițiativă organizează diferite activități culturale, sportive, dar și de caritate și voluntariat, astfel se implică și în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă vârstnicii.

GALINA SPATARU, coordonatoare Grupul de Inițiativă, s. Viișoara: „Am avut un foarte mare noroc că există AO „CASMED”, anume CASMED a fost pentru noi acea scânteie fermecată care a reaprins în noi flacăra dragostei de viață. Datorită dumnealor am învățat că putem îmbătrâni activ și sănătos. Eu, spre exemplu așteptam cu frică pensionarea, mi se părea că va fi sfârșitul lumii, însă, profitând de această ocazie, am învățat să îmbătrânim frumos.  De la început a fost foarte greu, oamenii, doamnele noastre se intimidau, copiii nu le permiteau,  erau conflicte între copii, părinți, nepoți, să nu se facă de rușine, dar obținând primele rezultate, oamenii au căpătat încredere în forțele proprii, au văzut că sunt utili, că părerea lor contează. Primul motto al nostru a fost „Atât timp cât respirăm, sperăm”, dar mai apoi am înțeles că la vârsta noastră nu este de ajuns de sperat, dar trebuie să ne luăm soarta  în mâinile noastre și am transformat motto-ul: Viața este extraordinar de frumoasă și la 60+.”

În acest an, pe lângă Viișoara, încă trei localități au fost recunoscute de către OMS comunități prietenoase vârstei, printre acestea se numără Albinețul Vechi, Corpaci și Sărata Veche.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Republica Moldova nu s-a calificat în finala concursului Eurovision 2024

Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova, nu s-a calificat în finala concursului Eurovision Song Contest 2024. https://www.youtube.com/watch?v=evIoGkZXj2s Cel mai bun rezultat obţinut...

Demisii pe bandă rulantă la Curtea de Apel Chișinău

Cererile de demisie a mai multor judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost admise, astăzi, în cadrul ședinței...
  sursa: cursbnm.md