fbpx
20.8 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ La Bălți a fost dat startul campaniei Screeningul Cancerului Colorectal. Vor fi împărțite peste 1200 de teste iFOB

Citește și:

Pentru a putea depista și preveni cancerul colorectal, din 17 iulie, bălțenii cu vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani vor putea cere de la medicul de familie testul iFOB. Acest test poate fi făcut în condiții casnice și va permite obținerea unui rezultat în doar câteva minute.

CORINA SCERBATIUC-CONDUR, medic endoscopist Institutul Oncologic: „De facto, screeningul colorectal este preconizat pentru toți care au împlinit 45 până la 70 de ani, iar dacă vorbim despre efectuarea testului iFOB, la acest moment, fiind un proiect pilot sunt eligibile persoanele care au între 50-55 de ani. Astfel, dacă ești, ori te consideri o persoană sănătoasă, ai între 50 și 55 de ani, ești din municipiul Bălți, nu ezita să mergi la medicul de familie și să soliciți un test iFOB.”

Screeningul colorectal este pilotat în cadrul proiectului național Screeningul Cancerului Colorectal.  9200 de teste iFOB vor fi împărțite în 4 regiuni ale țării – Călărași, Bălți, Cahul și Chișinău. Astfel autoritățile își propun să mărească rata de depistare a bolii cu 25% până în 2025.

VARZARI ELIZAVETA, medic specialist Agenția Națională Sănătate Publică: „Cu părere de rău, cancerul, la general este pe locul doi în Republica Moldova, dar după mortalitate, cancerul colorectal a ocupat în anul 2021: 35,1% și din acest motiv trebuie să informăm oamenii că el poate fi prevenit, 30-35% din cancerele colorectale pot fi prevenite, dacă aducem informația oamenilor, populației noastre, cum corect să facă acest lucru.”

MARIA MARIAN, medic resident gastro-enterolog, jurnalist: „Îmi doresc cu adevărat ca persoanele care sunt cu stări precanceroase sau au stadiu întâi de cancer colorectal, prin acest proiect să fie depistate, să li se acorde ajutor medical calificat, astfel încât să aibă o viață sănătoasă pe parcurs.”

FLOREA PAVEL, directorul Centrului Medicilor de Familie din Bălți: „ În municipiul Bălți au ajuns 2 160 de teste. Ele vor fi repartizate respectiv proporțional populației din fiecare centru. O să ajutăm populația, și inclusiv este și personal medical care este în categoria asta de grup de vârstă. Probabil că o să fie ceva comentarii, sigur că avem mult de lucru și îndeajuns legat de profilul medicului de familie, însă, oricum trebuie să facem un efort.”

Pacienții care vor avea testul pozitiv vor fi direcționați către specialiștii spitalului din Bălți care dispun de echipamentul necesar pentru investigații de înaltă performanță.

GHEORGHE BRÂNZA, director Spitalul Clinic Bălți: „ Suntem o parte al acestui lanț de screening, pacienții care vor fi pozitivi la testul iFOB, vor veni la noi, la cabinetul de colposcopie, unde avem cel mai performant aparat din nordul țării, el este preconizat inclusiv pentru știință în domeniul endoscopic.”

MAXIM BACALÎM, șef serviciu endoscopie și sonografie Spitalul Clinic Bălți:„Testarea asta e în favoarea pacientului în primul rând, fiindcă nu toți din cei care sunt cu testul pozitiv, ei nu au acuze și nu au de cele mai multe de gând să vină să facă examinarea asta, care de fapt trebuie să fie la orice pacient, cetățean după vârsta de 40 de ani. La noi vin când deja au probleme sau cu constipație, iar asta este legat de faptul că tumoarea practic opturează volumul intestinal și se oprește tranzitul.”

Potrivit statisticilor, la finele anului 2022, în municipiul Bălți, peste 400 de persoane diagnosticate cu tumoare la colon și rect se aflau la evidența medicilor de familie. Din numărul total, 28 de cazuri sunt primare.

VALENTINA CIOBANU, Șef Centru de Sănătate Nr.2: „Este o campanie care va aduce beneficii pentru pacienții noștri să fie depistați în stadiu precoce și în stări precanceroase a cancerului colorectal. Vom fi convingători, vom depune multă străduință și sperăm să avem rezultate frumoase”.

Costurile pentru procurarea testelor sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări în Medicină care a alocat un buget de peste 103,9 mii lei, în acest sens.

Nelea ROTARU, director Agenției teritoriale Nord a CNAM: „Ne asumăm și ne dorim foarte mult ca acest proiect să ia amploare în depistarea precoce a stărilor precanceroase a cancerului colorectal și nemijlocit a stadiilor încipiente a cancerului colorectal.

Campania de promovare a screeningului de cancer colorectal a fost lansată de către Institutul Oncologic, Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Națională pentru Sănătate Publică și se va încheia în luna decembrie a anului curent.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...

Prima autostradă care va uni malurile Prutului. Va fi o premieră pentru ambele țări

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a anunțat că în luna iunie a acestui an...
  sursa: cursbnm.md