fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Viu sau artificial? Pentru ce optează bălțenii și de ce se împodobește bradul

Citește și:

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași grăbiți, iar bălțenii nu-și imaginează Revelionul sau Crăciunul fără miros de brad în casă. Chiar dacă în ultima vreme activiștii de mediu încurajează brazii artificiali, majoritatea oamenilor îi preferă pe cei naturali. Mai ales că pepinierele din țară au și o soluție. Vând brazii cu tot cu ghiveci și rădăcină.

AURELIA PUȘCAȘ, administrator, „Deja am început a săpa brazii cu baloți, iar cei verzi îi vom tăia începând cu 25 decembrie. Mai mult sunt întrebați brazii cu balot, deoarece oamenii sunt interesați de ecologie, nu mai doresc brazi tăiați, după ce îi țin în casă de sărbători, îi scot afară. Vânzările au scăzut foarte mult, din cauza războiului, lumea are frică să cumpere plante, pentru-că nu e prima necesitate.”

Anul acesta, prețurile încep de la 420 lei pentru un brad de mărime medie.

AURELIA PUȘCAȘ, administrator, „Comercializăm brazii albaștri de la 80 centimetri, prețul lor este de 680 lei, următoarea mărime este de 1-1,2 metri, cu prețul de 780 lei, iar pentru brazii cu înălțimea de 1,5-1,7 metri, prețul este de 1045 lei.”

Între timp, locuitorii din nordul țării s-au împărțit în două tabere. Cei care preferă bradul natural și cei care optează pentru unul artificial, pe care îl pot împodobi mai mulți ani la rând.

„Viu, brad viu. De ce alegeți viu? Pentru-că cel viu miroase frumos, cel artificial nu, de aceea alegem pentru a fi normal.”

„Artificial. Dar de ce alegeți artificial dar nu viu? Păi, trebuie să păstrăm natura. Am vrea cu mare plăcere să avem niște păduri cu conifere, fiind-că confierii ne dau sănătate cu mult mai mare.”

„Eu prefer bradul artificial, pentru-că mie nu-mi place tăierea copacilor. Brazii artificiali sunt mai rentabili, oamenii pot folosi un brad mai mulți ani la rând, iar cea vie trebuie de fiecare dată să o schimbi și lasă în urmă multe ace în casă.”

Prețurile pentru brazii artificiali variază între 250 și zece mii de lei.

ALEXANDRU, administrator, „Avem o varietate mare de brazi artificiali, începând cu cele mai mici mărimi și terminând cu mărimi mari. Prețurile încep de la 250 lei și ajung până la câteva mii, în dependență de mărime. Avem brazi de silicon, înzăpezite, verzi, albastre, diferite modele.”

Împodobirea bradului de Crăciun este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute obiceiuri. Mai puțin cunoscut este însă faptul că tradiția împodobirii bradului şi a casei cu crenguţe de brad a fost preluată, pe la jumătatea mileniului trecut, de la triburile germanice. Bradul simbolizează prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care acesta este acoperit reprezintă cunoaşterea şi bogăţia, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele – fructele cunoaşterii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-Ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Crucea Roșie

Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin...

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 18 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md