fbpx
20.6 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 14, 2024

/VIDEO/ Ziua internațională a medicului nefrolog. Află povestea Annei Durnea care din copilăria a visat să devină medic

Citește și:

ANA DURNEA, medic nefrolog, IMSP SCM Bălți: „S-a întâmplat la vârsta, cred că, de șase-șapte ani, atunci când mămica a adus prima dată un microscop acasă. L-a adus pentru o zi și am privit sub el toate insectele, toate frunzulițele, toate floricelele și am înțeles că uite, cred că asta ași  vrea să fac.”

De cinci ani stă de strajă, alină durerea și oferă șansa la viață pacienților  care calcă pragul spitalului din Bălți. Anna Durnea este medic nefrolog, iar secția de hemodializă a instituției a devenit pentru ea a doua casă.

 ANNA DURNEA, medic nefrolog, IMSP SCM Bălți: „Eu am dat documentele în ultima zi și cred că am fost ultimul student care a depus dosarul la medicină, pentru că îmi părea că nu o să susțin concursul, nu voi intra la medicină. Era ceva foarte, foarte dorit și am intrat la medicină, la buget, pentru că luasem, la olimpiadă, locul întâi pe republică. Nu mi-a părut niciodată rău, poate unele obiecte îmi păreau inutile, dar nu mi-a părut rău. A fost foarte complicat, dar interesant.”

Imediat ce a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a venit la Bălți.

ANNA DURNEA, medic nefrolog, IMSP SCM Bălți: „Inițial, atunci când am depus documentele la rezidențiat mă gândeam să iau chirurgia, dar în ultimul moment mi-am schimbat gândul și am luat medicina internă. Sunt zile mai ușoare, dar de obicei, majoritatea zilelor sunt foarte grele, sunt foarte stresante, dar în același timp sunt foarte interesante. Nefrologia în sine poate combina toată medicina internă.”

Potrivit tânărului specialist, cea mai mare provocare pentru un medic nefrolog sunt momentele prin care trec pacienții care necesită tratament cu hemodializă.

ANNA DURNEA, medic nefrolog, IMSP SCM Bălți: „Majoritatea pacienților când ajung la momentul inițierii tratamentului prin hemodializă sunt absolut șocați. În primul rând ei nu înțeleg ce este asta. Al doilea moment este faptul că ei trebuie să facă ședințe acestea de hemodializă toată viața, de trei ori pe săptămână, câte patru ore. Este complicat să primești acest lucru și să înțelegi că tu practic ești legat de aparatul de hemodializă și dacă tu nu faci ședința dată două, trei, patru zile, atunci poate surveni decesul. În ziua în care tu îi spui că el trebuie să fie toată viața pe acest tratament, tu îi schimbi toată viața.”

Totuși, cel mai greu pentru un doctor este să accepte că din moment ce un pacient începe un tratament cu hemodializă, viața acestuia se va schimba radical.

ANNA DURNEA, medic nefrolog, IMSP SCM Bălți: „Atunci când este un om în vârstă, asta este o șansă pentru dânsul ca să trăiască încă câțiva ani, este una, dar când la tine vine un tânăr de 20 de 30 de ani cu familie, cu copii și uite, tu îi spui acest lucru că de azi și până la sfârșitul vieții tu ești așa, asta este cel mai greu. Eu nu-mi imaginez, în genere, medicina fără părticica asta de psihologie și de atașare a doctorului către pacient. Nu-mi imaginez cum alt fel ar putea fi.”

Pe 27 martie este marcată Ziua internațională a medicului Nefrolog. De 30 de ani, Instituția Medico-Sanitară Publică „Spitalul Clinic Bălți” este alături de pacienții care suferă de insuficiență renală.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ FOTO/ Două accidente rutiere cu implicarea camioanelor s-au produs în raionul Sîngerei

Condițiile meteorologice au dat astăzi mari bătăi de cap conducătorilor auto. În raionul Sîngerei s-au produs două accidente rutiere...

/FOTO/Mai mulți locuitori ai orașului Sîngerei au rămas fără apă, după o alunecare de teren

Din cauza unei alunecări de teren mai mulți locuitori ai orașului Sîngerei au rămas fără apă. “Din cauza condițiilor...
  sursa: cursbnm.md