fbpx
11.8 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDOE/ Viața vârstnicilor din12 localități din Fălești, s-a schimbat. Ce proiecte au fost implementate pentru ei

Citește și:

Asigurarea accesului la servicii de calitate pentru bătrâni a fost scopul principal al programului de granturi mici implementat de către Asociația „CASMED”, în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția. Beneficiari au fost locuitorii din 12 sate din raionul Fălești. Acțiunile întreprinse au oferit comunităților posibilitatea de a identifica și a rezolva problemele vârstnicilor, astfel sporind calitatea vieții acestora.

Oamenii din comuna Logofteni, din raionul Fălești se confruntau cu o problemă stringentă legată de accesul limitat la apa potabilă. Puținele fântâni care mai avea apă nu au fost curățate și amenajate de mult timp. Pentru a exclude riscul de accidentare și a aproviziona localnicii cu apă curată a fost implementat Proiectul „Apa – izvorul vieții”, în cadrul cărora 5 fântâni din localitate au fost curățate și amenajate.

„Foarte mare diferență, foarte bine au făcut acum, totul este în regulă. Mulțumesc, mulțumesc pentru că ați avut grijă. Acum este mai bine, nu este înalt, se învârte ușor, este perfect.”

IOSIF GODLEVSCHI, primar com. Logofteni: „Am câștigat un grant, în cadrul căruia am cumpărat 5 fântâni pentru sat. Noi am decis să instalăm două fântâni în Logofteni, 2 fântâni în satul Moldovanca și o fântână în satul Logofteni, care se află la 2 km de satul de bază. Noi vrem să îmbunătățim pentru cetățenii noștri în etate, ca lor să le fie mai ușor să care apă, să le fie comod, să instalăm scaune lângă fântână. Pentru că majoritatea fântânilor sunt vechi și sunt neîngrijite.”

Dacă până nu demult oamenii din satul Musteața își așteptau rândul la oficiul poștal din localitate, sub razele fierbinți ale soarelui, în ploaie. Acum au la dispoziție un foișor, dar și un WC public care a fost amenajat grație unui minigrant, în cadrul Proiectul „Un vârstnic protejat în vizită la Oficiul Poștal”.

CONSTANTIN CUIBARI, primar s. Mustață: „Localnicii de la noi din sat au decis ca să amenajăm în măsura puterilor teritoriul oficiului poștal, deoarece este cel mai vechi și acest teritoriu este vizitat de cei mai vârstnici oameni de la noi din  sat, de aceea el trebuie să fie amenajat cu gust, pentru ca oamenii în etate să aibă plăcerea să viziteze acest local pentru prestarea serviciilor, pentru a schimba o vorbă.”

„Cred că va fi foarte benefic pentru bătrânii noștri, venind devreme, așteptând banii, poșta vine mai târziu, stau în picioare aici, așteaptă grămadă mulți, dar dacă vom avea acest foișor, vor avea unde se da la dos, unde vor aștepta chiar și peste serviciile poștale, ca să nu stea în rând în picioare.”

Iar în satul Călugăr un izvor care mulți ani la rând a stat în pârloagă, a fost amenajat, iar în preajmă mai mulți voluntari din localitate au făcut curățenie și au amplasat un foișor, două bănci și două leagăne. Acum toți cei care trec prin preajmă pot gusta din apa cristalină a izvorului și face un popas. Lucrările s-au desfășurat în cadrul Proiectul „Apa-izvorul generațiilor”, la implementarea căruia au participat atât autoritățile locale cât și oamenii sat.

VALENTINA ȘALAMAI, primar com. Călugăr: „Facem un foișor cu scaune și este clar ca e nevoie de apă bune, așa am decis să curățim și izvorașul acesta. În viitor să avem un teren frumos, unde putem să ne întâlnim, persoanele în etate. Majoritatea acum în sat sunt mai multe persoane în etate, tineretul este plecat și credem că vom face ceva util pentru aceste persoane. Bătrânii care sunt acasă vor comunicare, aici va fi un loc de a se întâlni, de a comunica între dumnealor. Un loc unde vor putea respira aer curat.”

„Pentru vârsta a treia va fi un peisaj de natura, care îi va aduce înapoi în copilăria lor, care a fost odată. În primul rând, vârstnicii vor fi conectați cu natura, mama natură le dă foarte multă inspirație.”

Grație Programului de granturi mici oferit de „CASMED”, 33 de localități din raioanele Fălești și Edineț au devenit mai prietenoase vârstei. Acum, vârstnicii se bucură de condiții mai bune de socializare, recreere, dar și infrastructură adaptată nevoilor lor. Suma oferită de AO „CASMED” în 2023 este de peste 500 000 lei, iar contribuția localităților este de aproximativ 700 000 mii lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Activități educative, creative și interactive. Cum a fost sărbătorită Ziua Europei la Bălți

În orășelul European din Bălți, vizitatorii au descoperit tradițiile și cultura Statelor Membre ale UE  https://youtu.be/MXe0GlD5xyA?t=1 „Mi se pare foarte super,...

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...
  sursa: cursbnm.md