fbpx
-2.7 C
Бэлць
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Vin facturile la căldură! Află dacă poți primi compensații pentru perioada rece a anului

Citește și:

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a prezentat regulamentului ce ține de modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Oficialul a declarat că proiectul urmează să ajungă în această săptămână la Guvern, scrie realitatea.md.

 

Spatari a precizat că pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, solicitantul poate să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md sau să fie înregistrat asistat prin depunerea unei cereri, completate pe suport de hârtie sau prin declararea informațiilor către registratori.

Solicitanții de compensații vor avea dreptul de a se înregistra în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” o singură dată pe an și vor putea modifica datele declarate timp de cel mult cinci zile de la înregistrare.

 

„La completarea cererii, solicitantul va include în componența familiei numai persoanele care locuiesc cel mult opt luni pe an sau pe patru luni pe perioadei reci a anului în locuința declarată. O persoană fizică declarată într-o anumită locuință nu poate fi inclusă într-o altă cerere. În cerere se vor declara și veniturile obținute de gospodărie, dar la declararea veniturilor se pot omite venituri care sunt legate de anumite îndemnizații”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

 

Cine nu va putea beneficia de compensații?

Familiilor sau persoanelor singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de Sistemul informațional Vulnerabilitatea energetică prin intermediul platformei M-Connect din alte sisteme informaționale guvernamentale, le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:

 

familia deține 4 sau mai multe apartamente;

familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;

familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul familiei;

familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Conform proiectului, cheltuielile necesare pentru compensații constituie 1 miliard lei per lună, respectiv, pentru anul 2022 vor fi necesare 870 mii lei (pentru luna noiembrie, plata fiind în luna decembrie 2022) și circa 4,5 miliarde lei pentru perioada ianuarie – martie (în luna ianuarie 2023 plata se va efectua pentru luna decembrie 2022, iar în aprilie 2023 – plata se va efectua pentru luna martie 2023).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Două vinuri spumante moldovenești, în top 10, la concursul „Effervescents du Monde 2023” din Franța

Vinurile spumante moldovenești au obținut cinci medalii de aur și șapte medalii de argint în cadrul concursului internațional „Effervescents...

Igor Grosu, la Forumul Primarilor: Parlamentul va reexamina Codul electoral în vederea înăspririi sancțiunilor privind coruperea alegătorilor

După scrutinul local din această toammă, Parlamentul va reexamina Codul electoral în vederea înăspririi sancțiunilor privind coruperea alegătorilor. Declarația...
  sursa: cursbnm.md