fbpx
25.3 C
Бэлць
luni, iunie 17, 2024

Vlad Filat, precizări despre decizia CtEDO: „Hotărârea nu este definitivă”

Citește și:
Vlad Filat spune că decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) nu este definitivă și nici nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat. Fostul premier a venit cu precizări, după ce CtEDO a publicat hotărârea, potrivit căreia nu i s-a încălcat dreptul la prezumția nevinovăției în procedurile de ridicare a imunității parlamentare în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015. 
„Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO.
Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.
De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.
Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției”, a declarat Filat.
Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

După două zile de vreme caldă meteorologii anunță un nou cod de instabilitate atmosferică

Un nou cod de instabilitate atmosferică a fost emis de către meteorologi. Acesta intră în vigoare astăzi în intervalul...

Două focare de pestă porcină, în nordul țării. ANSA anunță recompense bănești celor care vor notifica despre depistarea unor cadavre de mistreți

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la porcii domestici...
  sursa: cursbnm.md