fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

Zelenski impune sancţiuni faţă de 108 persoane şi 37 de organizaţii ruseşti

Citește și:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sancţionat 37 de organizaţii ruseşti şi 108 persoane, între care un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, şi a afirmat că a avut ca scop să lupte împotriva răpirii, în timpul războiului, de copii din Ucraina şi alte forme de ”teroare rusească”, relatează Reuters, citat de news.ro.

”Creştem presiunea statului nostru asupra lor şi fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce au făcut”, a afirmat el, în mesajul nocturn transmis sâmbătă, după ce cabinetul său a emis decretele corespunzătoare, semnate de el.

Zelenski nu a asociat persoane anume sau grupuri cu delicte specifice. Decretele arată o serie de pedepse pe zece ani împotriva unor persoane şi pedepse pe cinci ani împotriva unor organizaţii non-profit, inclusiv una a cărei denumire în engleză este ”Fundaţia Copiilor Ruşi”.

Zelenski a declarat în discursul său că lista îi include ”pe cei implicaţi în răpirea şi deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate” şi persoane care ”în diferite modeuri ajută teroarea rusească împotriva ucrainei”.

Unii dintre cei sancţionaţi, între care mulţi cu cetăţenie rusă, au mai primit anterior penalităţi similare.

Între aceştia se află Dmitro Tabachnyk, un fost ministru al Educaţiei şi Ştiinţei care a rămas fără cetăţenia ucraineană în februarie, şi fostul prim-ministru Mikola Azarov.

Alături de fostul preşedinte Viktor Yanukovici, lui Azarov i-au fost îngheţate anterior bunur şi proprietăţi, printre alte penalităţi. Cei doi au fugit din Ucraina în Rusia în 2014, după măsuri de represiune a protestelor de stradă în urma cărora peste 100 de demonstranţi de la kiev au murit.

Alte persoane sancţionate sâmbătă sunt Serghei Aksyonov, conducătorul instalat de Rusia în Crimeea, şi Leonid Pasechnik, pe care Putin l-a numit conducător în Lugansk, regiunea din estul Ucrainei pe care Rusia a anexat-o în 2022.

Organizaţiile ruseşti sancţionate include mai multe al căror nume sau site indică faptul că lucrează cu copii.

O organizaţie sancţionată se numeşte Kvartal Lui, ale cărei date corespund unei organizaţii cu un site care arată că fondatorul este comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, ea însăţi sancţionată de Kiev în octombrie 2022.

Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis, în această lună,  un mandat de arestare pentru Lvova-Belova, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, acuzându-i de crima de război privind deportarea copiilor din Ucraina.

Pe noua listă a lui Zelenski se află şi directorul executiv de la Kvartal Lui, Sofia Lvova-Belova. Sora ei mai mare, Maria Lvova-Belova, a afirmat că acei copii erau adăpostiţi de violenţe şi a negat comiterea vreunei crime de război.

Kievul afirmă că aproximativ 20.000 de copii au fost luaţi în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia fără consimţământul familiilor sau tutorilor, susţinând că acest lucru reprezintă o crimă de război care îndeplineşte criteriile definiţiei pentru genocid din tratatul ONU.

Universitatea Yale a publicat, joi, un studiu care arată că peste 2.400 de copii cu vârste între 6 şi 17 ani au fost duşi, de asemenea, în 13 centre din Belarus, ţară aliată Rusiei.

Raportul, făcut de o organizaţie care primeşte finanţare de la Departamentul de Stat al SUA, afirmă că transporturile pe teritoriul rusesc în ţara vestică vecină au fost ”coordonate în esenţă” între Putin şi liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko.

Decretele lui Zelenski susţin o decizie a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni cu o gamă de pedepte între care blocarea bunurilor, a comerţului, a tranzitului, leasing-ului, îndepărtarea capitalului, achiziţiilor de teren şi alte activiăţi financiare şi economice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cetățenii pot vedea gradul de vulnerabilitate. Cât veți plăti în funcție de gradul atirbuit

Cetățenii care au depus cereri pentru compensații pot vedea gradul de vulnerabilitate atribuit în cabinetul personal. În funcție de gradul...

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală 85 de civili, majoritatea femei și copii

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală cel puţin 85 de civili, duminică, într-un sat din statul...
  sursa: cursbnm.md