fbpx
24.7 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

5 indicii că un adolescent a devenit dependent de smartphone

Citește și:

Circa jumătate dintre adolescenți petrec 80% din timp pe telefonul mobil. Totodată, 75% dintre ei spun că verificarea dispozitivului este primul lucru pe care îl fac dimineața, scrie jurnalul.ro

Dependența de telefon presupune folosirea compulsivă a telefonului, și nu privește doar mesajele ori rețelele sociale. Astfel că telefonul nu mai este doar un lucru util, ducând la neglijarea interațiunilor umane fizice și la mai multe aspecte esențiale ale vieții.

Totodată, folosirea în exces a smartphone-ului provoacă aneixetate, depresie, dificultăți de concentrare, scăderea performanței la școală, izolare. 

Iată câteva semne ale dependenței de telefon:

1. Folosirea excesivă a telefonului

Petrecerea multor ore pe zi pe internet, rețele sociale, jocuri și neglijarea temelor, a activităților fizice, interațiunile față în față, sunt semne clare ale dependenței. 

2. Neglijarea responsabilităților

Responsablitățile școlare, sociale, casnice sunt neglijate constant, în favoarea telefonului, aceste lucruri provoacă tensiunii cu familia și prietenii și scăderea pereformanței școlare. 

3. Lipsa vieții sociale

Dependența de telefon poate duce la izolare. Adolescenții dependenți de telefon preferă să interacționeze cu prietenii online. Acest comportament poate duce la izolare și la apariția sentimentelor de singurătate. 

4. Anxietate

Reacția emoțională puternică atunci când adolescentului îi este luat dispozitivul este un semnal de alarmă. Anxietatea, iritabilitatea sau chiar panica la ideea de a rămâne fără telefon sunt semne că lucrurile s-au agravat.

5. Probleme fizice

Apariția durerlor de spate, gât, vedere, dificultăți de somn sunt semne ale utilizării excesive a telefonului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md