fbpx
31.1 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Ala Nemerenco: „Așa și o să murim, încăpățînați și….”

Citește și:

Ex-ministra sănătății Ala Nemerenco, critică dur decizia Comisiei Excepționale de Urgență de a plasa bolnavii de COVID-19 în secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului Clinic din Bălți.

Aceasta spune că blocul medical nu este deloc adaptat necesităților bolnavilor de Coronavirus. Mai mult, aici nu au fost realizate lucrări de reparații de mai bine de 30 de ani, nu există camere de baie, ascensor și echipamente necesare.

Totodată, fosta ministră susține că în Bălți ar exista o altă instituție medicală mult mai pregătită pentru pacienții infectați cu COVID-19.

Mesajul de indignare și nemulțumire a fost publicat de către fosta ministră pe pagina sa de facebook.

O să-mi sară iar toți în cap că îi critic. Dar cum să nu critici dacă gerșelile lor o să coste vieți omenești? Încerc să urmăresc și nu pot înțelege de loc logica deciziilor luate.

Cum să-ți treacă prin cap să deschizi secție de COVID19 în secția de boli infecțioase a SCR Bălți cu doar 60 paturi pentru tot nordul republicii, pe care o să le umpli în 2 zile, într-un bloc vechi, o parte din care nu a văzut reparație de 30 ani, fără radiografie pe loc, fără acces a tuturor pacienților la grupuri sanitare (sunt utilizate căldări bio cu acest scop în saloane de 3 pacienți!), fără lift, în apropiere de vre-o 60 metri de spitalul de copii?

Și asta când în oraș există un spital cu 140 paturi, cu curte mare, izolat, (fostul spital de TB, actualmente e pentru boli cronice), cu 3 etaje, reparat, cu lift, bloc alimentar separat, grupuri sanitare, cabinet de radiografie, secție de reanimare separată. Am discutat cu municipalitatea și ei erau de acord să ofere imediat spitalul sub COVID.

Am încercat să nu vin în spațiul public cu propuneri, dar cumva să le transmit atent (să nu-i supăr cumva) prin diferite canale la minister. Degeaba!
Așa și o să murim, încăpățînați și….

PS: Aș publica mesajul disperat al fiicei unui pacient care descrie condițiile, dar ce rost mai are, dacă ei sunt surzi și orbi…”, a mai spus fosta ministră.

Amintim, ca recent, spitalul de boli infecțioase din Bălți a fost inspectat de către primarul de Bălți, Renato Usatîi. Edilul de Bălți a discutat cu pacienții internați în spital despre starea lor de sănătate și problemele cu care se confruntă.

În postarea video, o pacientă susține că este mulțumită de activitatea medicilor, dar nu și de condițiile sanitare. Femeia a menționat lipsa unei camere de baie și a unui wc funcțional. Drept urmare, primarul de Bălți a promis că această problemă va fi rezolvată și pacienții vor dispune de condițiile sanitare necesare.

Totodată, edilul a găsit scuzele de rigoare pentru lipsa condițiilor sanitare, spunând că pe ultima sută de metri a fost luată decizia ministerului de a plasa în spitalul din Bălți, bolnavii de COVID-19 din nordul țării, iar instituția medicală nu a reușit să creeze toate condițiile.

Primarul de Bălți, a evitat însă, să spună de ce atâta timp cât instituția medicală a fost în gestiunea Consiliului Municipal până anul trecut, nu au fost create condițiile sanitare necesare, precum și lucrări de reparație clădirii. Instituția medicală fiind lăsată în voia sorții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md