fbpx
12.5 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Alegeri locale în Turcia: Erdogan încearcă să recâştige Istanbulul şi Ankara

Citește și:

Turcii sunt chemaţi la urne, duminică, în cadrul alegerilor locale în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan speră ca partidul său să recâştige Istanbulul şi Ankara, notează adevarul.ro

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00, şi ora Moldovei, (04:00 GMT) în estul Turciei şi o oră mai târziu în restul ţării. Ele se vor închide la ora 17:00. Primele rezultate sunt aşteptate la ora 22:00 (19:00 GMT).

Atenţia este concentrată mai ales pe Istanbul, unde 49 de candidaţi îşi dispută funcţia de primar şi unde se anticipează o cursă strânsă între actualul edil Ekrem Imamoglu, reprezentantul Partidului Republican al Poporului (CHP), şi candidatul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea islamistă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Murat Kurum.

Sondajele de opinie arată că alegerile vor fi strânse la Istanbul, unde Ekrem Imamoglu se confruntă cu candidatul AKP, Murat Kurum, fost ministru al Mediului şi Dezvoltării Urbane.

Prin victoria sa în municipalele din 2019, Ekrem Imamoglu a reuşit să pună capăt unei perioada de 25 de ani în care AKP condusese metropola de pe malurile Bosforului. Atunci când candidatul AKP a pierdut alegerile din 2019 la o mică diferenţă, guvernul turc a decis să anuleze votul.

Pentru Erdogan, recâştigarea Istanbulului şi a Ankarei l-ar susţine în demersul său de a obţine o nouă Constituţie care i-ar putea prelungi domnia dincolo de anul 2028, care marchează sfârşitul mandatului său actual, spun analiştii.

Conform Constituţiei existente, preşedinţia este limitată la două mandate. Erdogan şi-a asigurat un al treilea mandat anul trecut datorită unei lacune juridice rezultate în urma tranziţiei la un sistem prezidenţial în 2018, deoarece mandatul său iniţial a fost îndeplinit în cadrul sistemului anterior.

„Testul electoral este, de asemenea, semnificativ pentru încercarea lui Erdogan de a obţine o nouă Constituţie (sau amendamente constituţionale) pentru a ocoli limitele mandatului prezidenţial şi a elimina elementele rămase de independenţă judiciară”, a declarat Wolfango Piccoli, copreşedinte al companiei de consultanţă Teneo.

Analiştii văd alegerile locale ca un indicator la nivel naţional al sprijinului lui Erdogan, precum şi al rezistenţei opoziţiei, în special al primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu. Pentru orașul, care găzduiește peste 16 milioane de oameni și reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul țării, este așteptată o luptă strânsă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md