fbpx
16.1 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la MAEIE pentru a explica presupusele acțiuni de spionaj ale Rusiei în R. Moldova

Citește și:

Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, după publicarea unei investigații jurnalistice despre presupuse sisteme de spionaj de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău și un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații.

Ministerul de Externe anunță că se află în strânsă coordonare cu alte instituții competente și că analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, se arată într-un comunicat emis pe 25 iulie de Externe.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat „pentru a oferi clarificări și explicații”. „În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, precizează ministerul.

O investigație realizată de postul Jurnal TV și publicația „The Insider” arată că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță. Jurnaliștii au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.

De asemenea, potrivit investigației, în preajma summit-ului european de la Bulboaca, din 1 iunie, ar fi avut loc un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații. Atacul a fost confirmat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru, care a spus că „autoritățile au luat măsuri suplimentare de protecție”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md