fbpx
13.6 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

Barbados vrea despăgubiri de aproape 5 trilioane de dolari de la țările care au făcut comerț cu sclavi

Citește și:

Prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, a spus miercuri că națiunile care au practicat comerțul cu sclavi datorează țării sale 4,9 trilioane de dolari, dar a recunoscut că discuțiile legate de felul în care se va face această plată vor fi „dificile și vor lua mult timp”, scrie The Guardian, citat de Digi24.ro. 

Mottley a vorbit la Londra despre necesitatea plății acestor despăgubiri și a salutat mesajul Regelui Charles prin care a transmis că „a venit timpul” să recunoaștem impactul de lungă durată al sclaviei.

„Nu ne așteptăm ca despăgubirile să fie plătite într-un an sau doi sau cinci pentru că extragerea bogăției și pagubele au avut loc timp de secole. Dar cerem să fim văzuți și să fim auziți”, a spus Mottley.

Premierul din Barbados s-a întâlnit marți cu David Cameron, dar nu a oferit mai multe detalii despre opinia secretarului britanic pentru afaceri externe despre suma pe care o datorează Regatul Unit din cauza comerțului cu sclavi.

Mottley și-a arătat de mai multe ori aprecierea față de dorința Regelui Charles de a purta discuții pe tema sclaviei. Într-un discurs susținut în iunie 2022 la o reuniune a șefilor de guvern ai statelor din Commonwealth organizată în Rwanda, Regele Regatului Unit a vorbit despre „durerea sa personală pentru suferința atâtor oameni” și cum acesta continuă să își „aprofundeze înțelegerea despre impactul de durată al sclaviei”.

„Pentru a construi un viitor comun, care să fie în folosul tuturor cetățenilor noștri, trebuie să găsim noi modalități de a recunoaște trecutul nostru… A venit timpul să avem această conversație”, a mai spus Regele Charles, care însă nu a menționat nimic despre despăgubiri financiare.

Mia Mottley a apreciat de mai multe ori faptul că Regele Charles a recunoscut că „a venit timpul” să se discute „impactul de durată al sclaviei”. Foto: Profimedia Images Citând un raport al Brattle Group care a luat în considerare bogăția și PIB-ul țărilor care au luat parte la comerțul cu sclavi din Africa, Mottley spus că Marea Britanie are datorii de 24 de trilioane de dolari față de 14 țări afectate de comerțul transatlantic cu sclavi; Spania trebuie să plătească despăgubiri de 17,1 trilioane de dolari, Franța 9,2 trilioane și Olanda 4,86 trilioane.

„Aceste cifre, dacă sunt scoase din context, pot părea uluitoare. Dar, în raport cu bogăția totală acumulată în timp, cifrele sunt de fapt minuscule”, a spus Mottley. Prin abordarea moștenirii istorice a sclaviei, comunitatea globală va putea să „meargă mai departe în forță, în loc să lâncezească în umbrele unei istorii rușinoase”.

Prim-ministrul din Barbados a spus că problema despăgubirilor a devenit cu încă și mai importantă după evenimentele legate de mișcarea Black Lives Matter și uciderea lui George Floyd în 2020.

Mottley a mulțumit Biserica Anglicană pentru că a fost de acord să plătească 100 de milioane de lire sterline pentru legăturile istorice pe care le-a avut cu comerțul cu sclavi, dar a criticat faptul că nu a avut loc „nicio conversație” înainte de luarea acestei decizii și, astfel, suma agreată ar putea fi mult prea mică.

Premierul britanic Rishi Sunak a respins ideea ca Marea Britanie să plătească despăgubiri pentru rolul pe care l-a jucat în comerțul cu sclavi, spunând că „să încercăm să dezlegăm istoria noastră nu este calea cea mai bună de urmat și nu este ceva pe care ne vom concentra energiile”.

Într-o călătorie în Jamaica în 2015, Cameron a recunoscut că sclavia a fost „detestabilă în toate formele ei”, dar că speră că „putem să depășim această moștenire dureroasă”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md