fbpx
11.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

Ce vaccinuri împotriva COVID-19 mai sunt disponibile în țara noastră. Tot ce trebuie să știi despre ele

Citește și:

Autoritățile din Sănătate desfășoară o campanie de promovare a vaccinării la nivel local, inclusiv în municipiul Bălți și raionul Sângerei. Tot ce trebuie să știi despre vaccinurile existente în țara noastră

Campania „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul!” se desfășoară în 10 unități administrativ-teritoriale cu rata de vaccinare redusă. Este vorba și de imunizarea anti-COVID, dar și cu vaccinurile incluse în Planul Național de Imunizări. Pe lângă Bălți și Sângerei, în campanie au mai fost incluse raioanele Strășeni, Criuleni, Cahul, Călărași, Căușeni, Ungheni, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Ministerul Sănătății are suportul Organizației Mondiale a Sănătății și sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Readucem în atenția tuturor cetățenilor importanța vaccinării de rutină, conform Programului Național de Imunizări, care a fost desfășurată insuficient, în perioada pandemiei. Vaccinul este cel mai bun exemplu când știința a venit să le asigure o sănătate mai bună oamenilor. Împreună trebuie să convingem și ceilalți oameni, care sunt mai reticenți față de imunizare, că vaccinul salvează vieți”, susține ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Campania prevede planuri locale de imunizare, fiind implicate toate serviciile locale și anunțate întâlniri directe cu cetățenii, din ușă în ușă.

„Pandemia ne-a adus multe suferinț. Totodată, a avut un impact negativ și asupra ratei de vaccinare, nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume. Scopul nostru rămâne de a atinge o acoperire națională de 70% pentru vaccinarea împotriva COVID-19, dar și asigurarea unei rate de 95% pentru toate vaccinurile de rutină, potrivit  reprezentantei OMS din Republica Moldova, Miljana Grbic.

În țara noastră, au fost administrate peste 2 milioane de doze. Peste 1 milion de persoane sunt vaccinate cu schema completă, adică 31 la sută, iar aproape 300 de mii și-au administrat doza booster.

În raionul Sângerei, rata de vaccinare este de 21,3%, adică aproape 17 mii de persoane au schema completă  de vaccinare. Peste 7 mii și-au făcut doza booster. În municipiul Bălți, au schema completă de imunizare puțin peste 32 de mii de persoane, adică 30 de procente din persoanele eligibile pentru vaccinare. Alte peste 7 mii au și doza booster.

Tot ce trebuie să știi despre vaccinurile împortiva COVID-19

Vaccinarea este cea mai bună strategie de combatere a pandemiei. Pe baza dovezilor actuale, toate vaccinurile autorizate în Uniunea Europeană oferă un nivel ridicat de protecție împotriva spitalizării, a formelor grave de COVID-19 și a deceselor.

Pot vaccinurile împotriva COVID-19 afecta ADN-ul?

Nu, niciunul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează sau interacționează cu ADN-ul tău în vreun fel. Vaccinurile cu ARN mesager sau ARNm le învață pe celule cum să producă o proteină care declanșează un răspuns imun în interiorul corpului. Acest răspuns produce anticorpi care vă mențin protejat împotriva virusului. ARNm este diferit de ADN și rămâne în interiorul celulei doar aproximativ 72 de ore înainte de a se degrada. Cu toate acestea, nu intră niciodată în nucleul celulei, unde este păstrat ADN-ul.

De la începutul campaniei de imunizare și până în prezent, cetățenii Republicii Moldova și-au putut adimistra mai multe tipuri de vaccin, cum ar fi: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinopharm, Sputnik-V, CoronaVac și Janssen, populația având posibilitate să aleagă vaccinul pe care și-l dorește pentru administrare, gratuit la medicul de familie sau în oricare Centru de vaccinare din țară.

AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2. Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat de companiile Oxford/Astrazeneca din Marea Britanie, nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19.

Administrare

Vaccinul AstraZeneca se administrează sub formă de două injecții. A doua doză trebuie făcută între 4 și 12 săptămâni de la prima doză. Nu este recomandat pentru imunizarea copiilor. Agenția Europeană a Medicamentului a convenit cu producătorul un plan de testare în rândul copiilor, într-o etapă ulterioară.

Pfizer

Pfizer este un vaccin care nu conţine niciun virus viu şi nu poate infecta cu noul coronavirus. Acesta conține codul genetic pentru o parte importantă a virusului SARS-COV-2, numit proteina spike. După administrarea vaccinului, corpul dumneavoastră face copii ale proteinei spike, iar sistemul imunitar va învăța apoi să recunoască și să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2.

Administrare

Vaccinul Pfizer se administrează intramuscular, în două doze, la interval de trei săptămâni. Este singurul vaccin recomandat pentru imunizarea copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.

Moderna

Moderna este un vaccin de tip mARN încapsulat cu nanoproteine lipidice care exprimă glicoproteina spike. A fost dezvoltat de Moderna și Centrul de cercetare a vaccinurilor de la Institutul Național de Alergii și Boli contagioase din SUA. Vaccinarea cu acest preparat presupune administrarea a două doze, la 28 de zile distanță.

Sinopharm

Sinopharm este un vaccin inactivat, produs în China. Vaccinurile inactivate utilizează fragmente de virus inactivat care nu pot provoca boala, pentru a stimula sistemul imunitar să genereze un răspuns imun care va proteja persoanele vaccinate de infecție. Majoritatea vaccinurilor împotriva Hepatitei A, Gripei și a Poliomielitei sunt vaccinuri inactivate, această metodă fiind una sigură, utilizată de peste 100 de ani. Sinopharm se administrează în două doze, la un interval de 3 săptămâni.

Sputnik-V

Este un vaccin vector viral nereplicativ pentru prevenirea bolii COVID-19. Preparatul este unul sigur și eficient, fiind aprobat în 62 de țări, inclusiv în Republica Moldova.  Acesta poate fi administrat persoanelor adulte, cu vârsta de la 18 ani, în două doze, la un interval de 21 zile.

CoronaVac

Substanța activă a vaccinului CoronaVac, produs de chinezi, este virusul SARS-CoV-2 inactivat. Preparatul se administrează intramuscular, în două etape, la un interval de 28 de zile.

Janssen/Johnson & Johnson

Un alt vaccin anti-COVID este produs de compania americană farmaceutică Johnson & Johnson. Potrivit producătorului, acesta valorifică platforma de vaccinuri vector virale nereplicativ AdVac®, o tehnologie unică utilizată și pentru dezvoltarea vaccinului împotriva maladiei Ebola. Se administrează într-o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Contraindicații

Toate vaccinurile au anumite contraindicații. Acestea nu sunt recomandate persoanelor care au avut o reacție alergică severă la orice component al vaccinului. Înainte de administrarea preparatului, fiecare trebuie să discute cu medicul despre problemele de sănătate pe care le are pentru a preveni reacțiile adverse.

În prezent, țara noastră dispune doar de vaccinurile AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinopharm și Sinovac.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md