fbpx
16.2 C
Бэлць
marți, mai 21, 2024

Coarnele cultivate de un agricultor din R. Moldova ar putea ajunge pe piaţa europeană

Citește și:

Un agricultor din Republica Moldova care cultivă coarne este doar la un pas de obţine două certificate internaţionale, care-i vor permite să-şi vândă produsele pe piaţa europeană.

Este o premieră în rândul femierilor basarabeni care cresc aceste fructe. Cu ajutorul certificărilor internaţionale, antreprenorul va mai putea să comercializeze coarne la un preţ cu până la 15 la sută mai mare decât în ţară, transmite Tvr Moldova.

Iurie Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, cultivă coarne pe un teren de cinci hectare. Culege anual până la 20 tone de fructe şi este printre puţinii din Republica Moldova care creşte un soi nou – cornul altoit. Acest lucru l-ar putea face cunoscut în lumea întreagă şi chiar să ajungă în Guiness Book.

IURIE STRATAN, agricultor: Ca la mine nu e la nimeni, noi suntem moldoveni şi nu am văzut livadă plantată indrustrială de corn. Am fost primul în Moldova a plantat livadă industrial de corn şi printre puţinii care am fort în Europa. Plus la asta noi undeva am citit cu soţia, că dacă depunem în cartea Guinness toate documentele, aveam să obţinem că suntem cea mai mare livadă de corn care există până acum în Europa.

Pentru ca fructele lui Iurie Stratan să ajungă şi pe piaţa europeană, agricultorul şi-a perfectat două certificate internaţionale – Global GAP și GRASP. Iar pentru a se putea alinia standardelor internaţionale, a trebuit să îndeplinească peste 200 de cerinţe.

IURIE STRATAN, agricultor: Condiţiile sunt îndeplinite în toţi aceşti 25 de ani cât creştem cornul deoarece cornul acesta nu a fost prelucrat niciodată cu nici o substanţă. Noi practicăm agricultura conservativă. Aici numai cosim iarba manual, mai mult nu se face nimic.

ANDREI CUMPANICI, specialist APM USAID: Dumnealui a trecut cu succes auditul extern. Acum este în procesul de eliminare a acelor neconformităţi care au fost depistate sau anumite îmbunătăţiri. Cu siguranţă, gospodăria care poate să fie prima gospodărie certificată la nivel european cu cultura corn, este un succes al companiei. Ea a dorit din totdeauna să implementeze cele mai bune practici agricole.

În Republica Moldova sunt peste 100 de fermieri care dețin certificări individuale internaţionale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mama Mădălinei Cojocari, fata din Republica Moldova dispărută în Carolina de Nord, şi-a recunoscut vina în faţa instanţei

Diana Cojocari, mama Mădălinei Cojocari, o copilă care a dispărut în anul 2022, în Carolina de Nord, a pledat...

Atenție! Unități de tehnică militară se vor deplasa pe drumurile naționale din centrul și nordul țării

În perioada mai-iulie, curent, tehnica militară din dotarea unor unități ale Armatei Naționale se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele...
  sursa: cursbnm.md