fbpx
8.5 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a certificatului digital COVID-19

Citește și:

Comisia Europeană a propus joi  prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a certificatului digital COVID-19, deoarece virusul SARS-CoV-2 continuă să fie răspândit în Europa și, în acest stadiu, nu este posibil să se determine impactul unei posibile creșteri a numărului de infecții în a doua jumătate a anului 2022, informează caleaeuropeană.ro. 

Extinderea regulamentului presupune faptul că cetățenii pot continua să folosească certificatul digital COVID-19 atunci când călătoresc în UE, unde statele membre mențin anumite măsuri de sănătate publică. Comisia a adoptat joi propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp, înainte de expirarea regulamentului actual.

Pe lângă prelungirea regulamentului UE privind certificatul digital COVID-19 până în iunie 2023, Comisia Europeană propune câteva modificări limitate:

  • Includerea testelor antigen de laborator de înaltă calitate printre tipurile de teste pentru care se poate elibera un certificat. Acest lucru are ca scop lărgirea domeniului de aplicare a tipurilor de teste de diagnosticare, într-un moment în care testele COVID-19 sunt foarte solicitate.
  • Asigurarea că certificatele de vaccinare conțin numărul total corect de doze administrate în orice stat membru și nu doar în statul membru care a eliberat certificatul. Acest lucru este menit să răspundă preocupărilor practice exprimate de cetățeni cu privire la certificatele care indică un număr incorect de doze atunci când primesc doze de vaccin în diferite state membre.
  • Eliberarea certificatelor pentru persoanele care participă la studii clinice pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Certificatul digital COVID-19 eliberat participanților la studii clinice poate fi apoi acceptat de alte state membre. Această măsură urmărește să încurajeze dezvoltarea și studiul continuu al vaccinurilor împotriva COVID-19

Utilizarea la nivel național a certificatelor digitale COVID-19 rămâne la latitudinea statelor membre. În același timp, în cazul în care un stat membru instituie un sistem de certificat COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital COVID al UE este, de asemenea, pe deplin acceptat în aceste scopuri. Dincolo de aceasta, Comisia încurajează statele membre să își alinieze perioadele de valabilitate naționale cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriei.

Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp înainte de 30 iunie 2022, data actuală de încheiere a Regulamentului UE privind certificatul digital COVID, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid propunerea.

Până la 31 martie 2022, Comisia va publica, de asemenea, un al doilea raport privind Regulamentul UE al certificatului COVID-19. Primul raport a fost publicat la 18 octombrie 2021. După cum se menționează în primul raport, Comisia înaintează propunerea de astăzi înaintea celui de al doilea raport pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată înainte de actuala dată limită a regulamentului.

„Certificatul digital COVID-19 a facilitat libera circulație și călătoriile în condiții de siguranță în vremuri de mare incertitudine. Acest instrument important a fost esențial pentru a gestiona riscurile și a sprijini măsurile de sănătate publică instituite pentru a proteja cetățenii în timpul pandemiei. Astăzi propunem să actualizarea posibilităților de utilizare a certificatului pentru călătoriile în UE, pentru a oferi siguranță cetățenilor noștri, atât timp cât nevoile de sănătate publică persistă. Propunem, de asemenea, să actualizăm certificatul în funcție de cele mai recente evoluții științifice și schimbări epidemiologice, de necesitatea de a accelera campaniile de rapel și de a sprijini cercetarea clinică vitală în curs de desfășurare, recunoscând cetățenii care participă la aceasta”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Reamintim că de la 1 februarie au început să se aplice noile norme privind o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare COVID-19 utilizate pentru călătorii în UE,  În conformitate cu noile norme, prevăzute în actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md