fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc astăzi pe Sf. Dumitru. Vezi cum poți afla azi cum va fi iarna

Citește și:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Dumitru, izvorâtorul de mir şi mare făcător de minuni.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dimitrie a fost la început păstor de vite în satul său. Într-o zi, pe când se dusese să pască vitele, a călcat pe un cuib acoperit de ierburi şi a strivit puişorii care se aflau în el. Pentru aceasta, s-a hotărât, spre pocăinţă, să lase desculţ timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, faptă considerată de el a fi ca o crimă.

De tânăr, a renunţat la lume şi s-a retras într-o peşteră, unde era o mănăstire. Aici, a primit schima monahală, trăind în post aspru, priveghere şi rugăciune de toată noaptea. Pentru marea sa nevoinţă, s-a învrednicit de darul facerii de minuni.

Cunoscându-şi sfârşitul, Sfântul Dimitrie s-a culcat între două pietre mari, pe malul Lomului, şi aşa şi-a dat sufletul.


Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră. Un alt mod de a află cum va fi iarnă, este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitrie. Dacă dimineață se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.


Ce ai voie si ce nu ai voie să faci de Sf Dumitru

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor

Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci

În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă

De ziua Sf. Dumitru se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă

În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri

În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună; iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest...

Peste 9 milioane de lei pentru implementare unui proiect la Drochia, prin intermediul ADR Nord

Orașul Drochia va beneficia de 9,6 milioane de lei, pentru implementarea proiectului „Creșterea nivelului de trai în zona de...
  sursa: cursbnm.md