fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

CRONOLOGIE. Cele mai sângeroase atacuri împotriva civililor de la invazia Rusiei în Ucraina

Citește și:

Atacul rusesc care a ucis joi zeci de persoane în nord-estul Ucrainei, în satul Hroza din regiunea Harkov, este unul dintre cele mai sângeroase bombardamente asupra civililor de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, scrie news.ro.

Rusia neagă că ţinteşte în mod deliberat civili, dar mulţi au fost ucişi în atacuri cu rachete, atacuri cu drone şi bombardamente în cele 19 luni de război.

Reuters prezintă, în ordine cronologică inversă, câteva dintre atacurile soldate cu cel mai mare număr de victime civile de la începutul războiului:

HROZA, 5 octombrie 2023

O rachetă rusă Iskander a lovit un local şi o băcănie în satul Hroza, situat în nord-estul ţării, în raionul Kupiansk din regiunea Harkov, ucigând cel puţin 51 de persoane în timp ce acestea participau la un parastas după înmormântarea unui localnic care murise pe front.

KOSTIANTINIVKA, 6 septembrie 2023

Cel puţin 16 persoane au fost ucise într-o explozie produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei. Ucraina a declarat că explozia a fost provocată de o rachetă rusească. The New York Times a relatat însă că explozia s-ar putea să fi fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată de Ucraina.

KRAMATORSK, 27 iunie 2023

O rachetă rusă a lovit o pizzerie din oraşul Kramatorsk, situat în estul ţării, ucigând 13 persoane, inclusiv două surori gemene de 14 ani. Racheta a lovit când restaurantul şi terasa mare în aer liber a acestuia erau pline de clienţi. Ministerul rus al Apărării a declarat că un post de comandă temporar al armatei ucrainene a fost lovit în Kramatorsk, ucigând doi generali ucraineni şi până la 50 de ofiţeri.

UMAN, 28 aprilie 2023

Cel puţin 23 de civili au fost ucişi, inclusiv şase copii, când un bloc înalt de locuinţe a fost lovit de o rachetă rusească în oraşul Uman din centrul ţării. Mulţi alţi oameni au fost răniţi în atacul care a distrus un număr mare de apartamente.

SLOVIANSK, 14 aprilie 2023

Rachete ruseşti s-au izbit de blocuri de apartamente în oraşul Sloviansk din estul ţării, ucigând 15 persoane şi provocând pagube importante. Sloviansk a fost lovit în timp ce forţele ruse şi ucrainene se luptau pentru controlul oraşului Bahmut, aflat în apropiere.

DNIPRO, 14 ianuarie 2023

Un bloc de locuinţe din centrul oraşului Dnipro a fost lovit în timpul unui atac major cu rachete ruseşti, ucigând cel puţin 45 de persoane, au declarat oficialii ucraineni. Forţele aeriene au declarat că Rusia a lovit clădirea cu o rachetă de tip Kh-22 din epoca sovietică, un tip de rachetă despre care Kievul a spus că este imprecisă, dar care nu a putut fi doborâtă de apărarea sa aeriană.

ZAPOROJIE, 30 septembrie 2022

Până la 32 de civili au fost ucişi şi aproape 100 au fost răniţi în ceea ce Kievul a declarat că a fost un atac cu rachete ruseşti asupra unui convoi de maşini civile la marginea oraşului Zaporojoe din sudul ţării, au declarat oficialii ucraineni. Convoiul se adunase la o piaţă auto, pregătindu-se să părăsească teritoriul controlat de Ucraina pentru a vizita rude şi a livra provizii într-o zonă ocupată de Rusia. Oficialii pro-ruşi au acuzat Ucraina pentru atac.

VINNIŢIA, 14 iulie 2022

Ucraina a declarat că rachete de croazieră ruseşti Kalibr au lovit centrul oraşului Vinniţia, ucigând 27 de persoane. Oficialii ucraineni au spus că atacul asupra oraşului situat la aproximativ 200 km sud-vest de Kiev a fost efectuat cu rachete lansate de pe un submarin din Marea Neagră. Rachetele au distrus un centru medical, iar unele persoane care sosiseră pentru tratament au fost arse de vii în maşinile lor, afară, a declarat proprietarul centrului.

CEASIV IAR, 9 iulie 2022

O rachetă rusă a lovit un bloc de apartamente din oraşul Ceasiv Iar, situat în estul ţării, la vest de Bahmut. Serviciile de urgenţă au stabilit un bilanţ de 48 de morţi, după ce o clădire de cinci etaje s-a prăbuşit parţial în urma loviturii.

ODESA, 1 iulie 2022

Rachete ruseşti au lovit o clădire de apartamente şi două tabere de vacanţă în regiunea Odesa de la Marea Neagră, ucigând cel puţin 18 persoane şi rănind zeci, au declarat autorităţile ucrainene. Guvernatorul regional a spus că Rusia a folosit rachete Kh-22, iar rapoartele ulterioare au estimat un bilanţ de până la 22 de victime.

KREMENCIUK, 27 iunie 2022

O rachetă Kh-22 lansată de un bombardier rus a lovit un centru comercial aglomerat din centrul oraşului Kremenciuk, departe de liniile de front, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind 59, potrivit autorităţilor ucrainene.

KRAMATORSK, 8 aprilie 2022

Ucraina şi aliaţii săi au acuzat Rusia pentru un atac cu rachete care a ucis 61 de persoane într-o gară plină cu femei, copii şi bătrâni care fugeau de ameninţarea unei ofensive ruseşti în estul ţării.

MARIUPOL, 16 martie 2022

Un teatru la subsolul căruia Kievul susţine că sute de persoane se adăposteau în oraşul Mariupol din sudul ţării, aflat sub asediu, a fost bombardat. Bilanţul exact al victimelor este disputat, estimările ajungând până la 600 de morţi. Amnesty International a declarat că „cel puţin 12 persoane, dar probabil mult mai multe” au fost ucise în ceea ce a declarat a fi „o crimă de război clară”. Rusia a negat că se află în spatele atacului, deşi negarea sa a fost infirmată de anchete independente, cum ar fi cea a Amnesty.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md