fbpx
14.8 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

Cu ce este tratat un pacient bolnav de COVID-19. Cum este ales tipul de tratament

Citește și:

De la începutul răspândirii globale a noului coronavirus, abordările privind tratamentul pacienților s-au schimbat de mai multe ori. De regulă tipul de tratamente este ales de medic în funcție de severitatea și simptomele clinice ale pacientului.

Conform recomandărilor metodologice actuale, se utilizează următoarele grupe de medicamente:

antivirale,

anticorpi monoclonali, care sunt asemănători celor creați în mod natural de organism, însă, sunt obținuți prin inginerie biologică pentru a lupta împotriva unei infecții particulare, cum este infecția cu SARS-CoV-2 și

imunomodulatori pentru tratarea pacienților spitalizați. Imunomodulator este substanța care acționează la nivelul sistemului imunitar, stimulându-l.

Atenție! Toate medicamentele sunt prescrise de un medic în conformitate cu Protocoalele clinice naționale sau internaționale.

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor.

Tratamentul cu antivirale se recomandă doar persoanelor predispuse la/sau cu forme grave ale infecției. În cazul unor forme ușoare de boală sau în cazul pacienților asimptomatici nu se adiministrează tratament. Este recomandată doar izolarea la domiciliu. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19. Este important ca o persoană care are simptome de Covid să discute cu medicul și să evite automedicația.

„Terapia antivirală la pacienții cu Covid-19 trebuie inițiată cât mai precoce, chiar din primele zile de boală. În afară de terapia antivirală, se mai administrează tratamentul simptomatic. La pacienții care au complicații bacteriene se asociază terapia antimicrobiană. Pacienților, care prezintă complicații precum tromboembolism sau sunt în grupul de risc, li se administrează tratament corespunzător. Oxigeno-terapia, în cazul pacienților cu saturație joasă, este esențială”, a declarat pentru TVN Victoria Gnaciuc, medic infecționist la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, din Chișinău.

Conform Protocolului Clinic Național, în Republica Moldova, se acceptă cinci tipuri de antivirale aprobate de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului. Deoarece nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din RM, în cazul tratamentului se folosește un singur tip de antivirale: Remdesivirum, iar Tocilizumabum în cazul tratamentului etiopatogenetic. Acestea se administrează doar la indicația medicului și din acest motiv nu pot fi cumpărate sau găsite în farmacii.

O deosebită atenție este în cazul terapiei cu antibiotice. În niciun caz acestea nu se administrează profilactic. Pentru a evita formarea rezistenței la antibiotice și apariția unor complicații care pot apărea în urma utilizării iraționale, pacienților cu infecție COVID-19 le vor fi prescrise antibioticele numai atunci când avem confirmarea unui proces bacterian”, a declarat Victoria Gnaciuc, medic infecționist la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, din Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cinci accidente rutiere au fost înregistrate pe drumurile din țară în ultilmele 24 de ore

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3000 de apeluri de urgență, au fost semnalate...

Putin se pregătește să depună jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei. Ce promisiuni a făcut

În doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei, scrie stirileprotv.ro Marți,...
  sursa: cursbnm.md