Cum temperaturile arată o creștere accentuată în ultima perioadă, gospodarii încep să-și facă din ce în ce mai mult de lucru în propria curte înainte de venirea primăverii, anotimpul în care toată natura revine, practic, la viață.
Una dintre ramurile importante ale horticulturii este pomicultura. Rodul lor atât de frumos colorat și aromat este un efect al ciclurilor vieții la acest nivel, iar ca să ne putem bucura de fructe frumoase, gustoase și sănătoase este nevoie ca pomii fructiferi să fie îngrijiți așa cum scrie la carte.
De aceea, în afară de curățenia generală, care este atât de necesară, atenția pe care trebuie să o acorzi pomilor fructiferi este una extrem de importantă, indiferent că este vorba despre cireși, vișini, piersici, caiși, meri, peri, gutui sau corcoduși.
Specialiștii horticultori le recomandă pomicultorilor să fie foarte atenţi în perioada următoare şi să ia toate măsurile pentru ca livezile să nu le fie compromise. Toaletarea copacilor, săparea pământului sau văruirea tulpinilor sunt doar câteva dintre operațiunile pe care trebuie să le efectuezi pentru ca pomii să fie roditori.
Ca urmare a schimbărilor climatice din ultimii ani nu mai este ceva ieșit din comun să vedem ghiocei ieșiți încă de la începutul lunii februarie sau chiar la sfârșit de ianuarie, așa cum s-a întâmplat în acest an, ori pomi fructiferi înmuguriți în debutul lunii martie. De aceea, lucrările agricole trebuie să fie adaptate în funcție de toate aceste schimbări, astfel încât pomii să nu aibă de suferit, iar culturile să fie bogate și sănătoase.
Experții în horticultură recomandă ca lucrările de întreținere a pomilor să înceapă în a doua jumătate a lunii februarie și să continue pe parcursul lunii martie și chiar până la început de aprilie, bineînțeles în funcție de condițiile meteorologice. Ce metode de pregătire pentru asemenea culturi există îți vom spune în cele ce urmează.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.