Te confrunți cu dificultăți financiare și nu știi de unde să începi pentru a-ți recăpăta stabilitatea economică? Într-o astfel de situație, un plan bine structurat de gestionare a datoriilor poate face diferența, ajutându-te să îți recapeți controlul asupra finanțelor și să-ți asigure stabilitate financiară în viitor.
Economiile și creditarea populației din Republica Moldova au trecut printr-o perioadă atipică în ultimii ani. Expertul în politici economice Veaceslav Ioniță, de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, afirmă că în 2021 moldovenii au depus în bănci 5,2 miliarde de lei, dar au contractat credite în valoare de 8,3 miliarde de lei, ceea ce a dus la o reducere a economiilor cu 3,1 miliarde. Acest fenomen reflectă impactul crizelor economice și al inflației asupra capacității de economisire a populației.
Ioniță subliniază că, deși economiile populației din Republica Moldova au fost afectate de criza economică, s-a observat o ușoară creștere a tendinței de economisire în 2023, ceea ce indică o revenire treptată a încrederii în gestionarea financiară personală.
Dar chiar și în aceste condiții, există soluții. Iată cum poți crea un plan eficient pentru a depăși provocările financiare și a-ți asigura un viitor mai sigur. Potrivit Corinei Gaibu, directorul Programului „Buna guvernare” a Expert Group, primul pas ar fi analiza bugetului pentru a înțelege unde te afli din punct de vedere financiar, lucru care te va ajuta să găsești și posibilități de economisire sau ajustări.
Următorul punct care ar trebui să îl faci este să căutați alternative de venit. Gândește-te la opțiuni pentru a crește venitul, cum ar fi un loc de muncă suplimentar sau freelance.
Pentru a identifica mai multe oportunități de a câștiga bani poți apela la un consilier financiar care îți va oferi sfaturi personalizate și strategii de gestionare a datoriilor.
Daca aceste datorii sunt din cauza incapacității de a achita un credit, contactează banca, discută cu instituția financiară posibilități de restructurare a creditului, eventual refinanțarea la o altă bancă în condiții mai avantajoase, care ar presupune rata mai mică.
Dacă dificultățile financiare persistă, ia în calcul vânzarea unui bun imobil sau mobil.
Chiar dacă este dificil să economisești, încearcă să pui deoparte o mică sumă în fiecare lună. Un fond de urgență, oricât de mic, te va ajuta în situații neprevăzute.
În cazul când te-ai pomenit totuși cu un credit care între timp a devenit o povară pentru bugetul tău, experții menționează ce NU trebuie să faci când există riscul să ajungi în imposibilitatea de a achita rata lunare.
În primul rând nu trebuie să așteptați un miracol care să-ți soluționeze problema financiară, nu miza pe faptul că după ce creditul va deveni restant, vei negocia cu banca un grafic nou, să nu accesezi un credit cu rate și mai mari, așa doar vei ajunge în situația în care va fi imposibil de ajuns la o soluție de remediere.
Totodată, fă tot posibilul să nu admiți să fiți în confruntare cu banca în cazul preluării în posesie a bunului gajat. Dar dacă totuși s-a ajuns aici, participarea activă a ta în căutarea unui potențial client va maximiza valoarea la care va fi vândut bunul gajat, minimizând pierderile.
Ieșirea din dificultăți financiare necesită timp și disciplină, dar cu eforturi constante, vei reuși să îți recapeți stabilitatea economică.
Expertul Veaceslav Ioniță atrage atenția că înclinația spre economii a moldovenilor a atins cote maxime în anii 2013 și 2020, însă, crizele economice recente au redus această capacitate. Cu toate acestea, păstrarea unei abordări disciplinate și planificate poate ajuta orice familie să treacă peste provocările financiare actuale.
Un plan bine structurat de gestionare a datoriilor, bazat pe evaluarea corectă a situației, prioritizarea cheltuielilor și urmărirea constantă a progresului, poate fi soluția pentru a ieși din dificultățile financiare. Chiar dacă situația economică este dificilă, cu o abordare disciplinată și orientată spre soluții, orice familie poate să își recupereze echilibrul financiar.
„Acest material este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Press Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.