fbpx
1.6 C
Бэлць
vineri, decembrie 6, 2024

Decizie CtEDO: RM va achita 57 mii de euro familiei lui Valeriu Boboc, omorât la protestele din 7 aprilie 2009

Citește și:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a dat câștig de cauză familiei lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în bătaie la protestele din 7 aprilie 2009. Înalta Curte a acorda suma de 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli reclamantului.

Reclamanții în această cauză sunt părinții și soția tânărului. Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Opinia publică este încă în așteptarea unei justiții echitabile în dosarul „7 aprilie 2009”. Până în prezent, singurii condamnați pentru violențele din acea zi au fost ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc și fostul comisar general al mun. Chișinău, Vladimir Botnari. 

Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Botnari la doi ani cu suspendare, pentru neglijență în serviciu și încălcarea drepturilor și intereselor ocrotite de lege, însă au fost achitați la Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, celor doi le-au fost retrase gradele de general.

Fostul polițist Ion Perju, cel care ar fi fost primul care l-a lobvit pe Valeriu Boboc, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însăar fi părăsit sala de şedinţe înainte de pronunţarea sentinţei.

În octombrie 2009, Parlamentul a decis să creeze o Comisie de anchetă pentru elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor din 7 aprilie 2009, iar în iulie 2019 Comisia de anchetă a aprobat un raport, prin care a venit cu mai multe solicitări către procuratură, MAI și Parlament, inclusiv să fie creat un raport public privind cauzele penale pornite în urma verificării acţiunilor de fraudare a rezultatelor alegerilor parlamentare și să se investigheze suplimentar cazul arborării drapelului României pe sediul Preşedinţiei.

Evenimentele din 7 aprilie au provocat o adevărată criză politică în țară. Președintele PCRM, Vladimir Voronin a înaintat un demers către Curtea Constituțională prin care a solicitat ca voturile obținute în urma scrutinului să fie renumărate integral. 

Rezultatele renumărării nu s-au soldat însă cu nicio schimbare, comuniștii având în continuare asigurate 60 din cele 101 de locuri din Legislativ. 

În data de 12 mai, Voronin a fost ales președinte al R. Moldova cu votul celor 60 de deputați ai PCRM. 

Au urmat alegeri parlamentare anticipate, în 29 iulie 2009, scrutin care a adus la putere Alianța pentru Integrare Europeană formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal și Alianța Moldova Noastră.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La Bălți a fost aprobat Regulamentul privind animalele de companie cu şi fără stăpâni

Consilierii municipali din Bălți, au aprobat în ședința de astăzi 6 decembrie, regulamentul privind animalele de companie cu şi...

/ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Curtea Constituțională a decis, vineri, anularea primului tur  al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale, potrivit Digi24. Asta înseamnă...
  sursa: cursbnm.md