fbpx
22.6 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

Directorul SIS, despre criza energetică: „La noi deja se duce un război, unul neconvențional, prin instrumente hibride”

Citește și:

Bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei și reducerea livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, care au forțat reducerea consumului de energie electrică, par a fi acțiuni coordonate, afirmă directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Potrivit oficialului, scopul acestora este creșterea fenomenului protestatar în societate și destabilizarea situației interne.

„La noi deja se duce un război, unul neconvențional, prin instrumente hibride, cum ar fi instrumentul energetic, pe care destul de bine îl simțim fiecare dintre noi, atunci când luminile se aprind mai târziu, când trebuie să facem împreună economii”, a declarat directorul SIS,  Alexandru Musteața, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune. 

Acesta afirmă că situația externă, din perioada actuală, afectează în mod direct mersul lucrurilor în interior. Mai mult decât atât, impactul este simțit de către cetățeni, fapt care generează un val de nemulțumiri. Ulterior, acestea devin o sursă a mișcărilor de protest, care destabilizează ordinea, arată analizele efectuate de SIS.

„Esența problemei energetice, în primul rând,  stă  în război, pentru că a fost distrusă infrastructură. În al doilea rând, vedem niște pași concertați, coordonați de a utiliza și de amplifica instrumentul energetic în R. Moldova, astfel încât să se creeze impresia că nu există energie electrică”, potrivit lui Alexandru Musteața. 

Criza energetică ar fi cel mai ușor instrument și o modalitate planificată prin care s-ar încerca ducerea unui război neconvențional. Reducerea livrărilor de gaze și a energiei electrice, mai întâi din Ucraina, apoi din stânga Nistrului, treptat au afectat situația internă. 

„Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, noi constatăm că ar fi o acțiune coordonată. Totul a început de la bombardarea infrastructurii energetice în Ucraina, ceea ce a însemnat pentru R. Moldova un minus de 30% din import, la prima etapă. Ulterior, au fost reduse livrările de gaze și de energie electrică din stânga Nistrului”, mai precizează Musteața.

Cu toate acestea, directorul SIS susține că securitatea energetică a R. Moldova este asigurată.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A doua zi de Paște, un tiktoker își sfințește BMW-ul! „Adăugăm cai putere”

Ion Frunza alias Ivan White, un tânăr popular pe TikTok și alte platforme de socializare și-a dus BMW-ul la...

Israelul începe evacuarea civilior din Rafah. Hamas denunță o „escaladare periculoasă”

Israelul le-a cerut luni palestinienilor să evacueze anumite zone din Rafah, în ceea ce pare a fi o pregătire...
  sursa: cursbnm.md