fbpx
15.9 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

Domnica Manole a câștigat la CEDO. Statul urmează să îi compenseze prejudiciul moral

Citește și:

Domnica Manole, în prezent judecătoare la Curtea Constituțională (CC), a obținut o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit deciziei publicate astăzi, 18 iulie, magistrații au constatat că autoritățile de la Chișinău i-au încălcat Domnicăi Manole dreptul la libera exprimare atunci când au demis-o din funcția de judecător al Curții de Apel, scrie realitatea.md

În rezultat, statul urmează să îi achite Domnicăi Manole 9 500 de euro drept despăgubiri, 4 500 de euro – repararea prejudiciului moral, iar alte 5 000 de euro – cheltuieli de judecată.

Amintim că în 2016, Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel, a anulat hotărârea CEC privind organizarea unui referendum propus de Platforma „DA” şi obliga instituţia să iniţieze referendumul. Ulterior, decizia semnată de Manole a fost atacată la CSJ de membrii CEC. Membrii CEC s-au adresat și la CSM și PG. Procurorul general de atunci, Eduard Harunjen a cerut acordul CSM pentru a investiga acţiunile judecătoarei.

În 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât că Domnica Manole nu este compatibilă cu statutul de judecător, după ce plenul a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în care s-a insistat pe „prezența factorilor de risc în activitatea magistratei”. În data de 21 iulie 2017, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care Manole a fost eliberată din funcție.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md