fbpx
9.4 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

Dorin Recean despre o eventuală aderare la NATO: este important să avem discuții în societate

Citește și:

În Republica Moldova ar trebui să existe cât mai multe discuții privind avantajele securității colective. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia subiectul aderării Republicii Moldova la NATO este prea puțin abordat în spațiul public, iar din acest motiv societatea nu cunoaște beneficiile pe care le oferă apartenența la un bloc militar defensiv. Premierul spune că pentru a aduce Armata Națională la standardele NATO a fost majorat bugetul apărării, iar partenerii externi contribuie cu sprijin financiar la modernizarea Armatei, notează IPN.

Întrebat dacă agreează o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, prim-ministrul a spus că autoritățile investesc în domeniul apărării, pentru a crește capacitatea de acțiune a Armatei Naționale.

„Dacă mă întrebați, dacă îmi doresc o Armată Națională după standardele NATO, răspunsul este ferm DA. Și acum noi asta facem, creștem investițiile în Armată, creștem valoarea investițiilor care vin din exterior, inclusiv de la țări membre NATO, prin intermediul mecanismelor de securitate europeană. Vom continua acest parcurs. Este important să avem o discuție largă în societate, pentru că societatea nu cunoaște ce înseamnă NATO. Avem nevoie de discuții, să explicăm ce înseamnă securitatea colectivă, să explicăm care este costul securității. Între timp, Armata Națională își dezvoltă mecanismele de interoperabilitate, are asistență pentru dezvoltarea capacității de apărare și acțiune. În Ucraina, Rusia, în continuare, omoară oameni, copii. Trebuie să înțelegem că noi la fel trebuie să avem capacitate de apărare”, a spus Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același context, premierul spune că Republica Moldova reușește să asigure controlul și protecția frontierei cu Ucraina, iar pe viito, își propune asigurarea securității spațiului aerian, prin investiții în sisteme de apărare antiaeriană.

„Noi deja astăzi suntem furnizori de stabilitate și securitate în regiune. Noi avem 1200 km de frontieră cu Ucraina. Este cea mai lungă frontieră a Ucrainei în Vest. Avem responsabilitatea să asigurăm securitatea pe tot acest segment de frontieră, pentru că vecinii noștri au astăzi alte priorități și toate tentativele de trafic de ființe umane, droguri, mărfuri, le prevenim noi. Asta înseamnă că furnizăm securitate și stabilitate în Uniunea Europeană. În plus, până la sfârșitul acestui an, vom avea radare de supraveghere, vom investi în sisteme de apărare antiaeriană, vom începe cu infrastructura critică, adică Aeroportul, nodurile feroviare, infrastructura energetică. Și asta va fi asigurat în următorii ani”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.

În anul 2023 bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 649,9 milioane lei și constituie 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut (PIB).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md