14.2 C
Бэлць
marți, aprilie 22, 2025

Drumul spre UE. La ce etapă este Republica Moldova în procesul de aderare în Marea Familie Europeană și de unde a început?

Citește și:

Uniunea Europeană este o organizație economică și politică formată din 27 de state membre care colaborează pentru promovarea stabilității și prosperității în Europa. Scopul principal al Uniunii Europene este de a crea un spațiu de cooperare economică, socială și politică, facilitând comerțul liber și protejarea drepturilor cetățenilor. UE joacă un rol important în afaceri internaționale, inclusiv în politica globală, comerț și protecția mediului.

În materialul de mai jos vom relata pas cu pas, drumul către UE, pe care Republica Moldova îl parcurge.

Republica Moldova și-a proclamat independența pe 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Perioada ulterioară, țara noastră a început să își construiască statalitatea, dar a întâmpinat numeroase provocări, inclusiv conflicte interne, precum războiul din Transnistria din anul 1992, care a dus la separarea regiunii Transnistria de restul țării.

- Advertisement -

Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost formal consacrate prin semnarea, la 28 noiembrie 1994, a Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o perioadă iniţială de 10 ani cu posibilitatea prelungirii tacite.

În anii următori, Republica Moldova a avut un parcurs instabil politic și economic, cu schimbări frecvente de guvern și perioade de reforme economice și politice.

Următorul pas în apropierea RM-UE a fost în 2005, atunci țara noastră a semnat un Plan de Acțiune cu Uniunea Europeană pentru a aprofunda relațiile externe și pentru a încuraja reformele interne. Planul de Acţiuni stabilea obiectivele strategice de cooperare pentru o perioadă de trei ani care ulterior a fost extinsă repetat.

La 7 mai 2009, a fost lansat oficial Parteneriatul Estic (PaE) – inițiativă UE de consolidare și aprofundare a cooperării UE cu șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (participarea suspendată începând cu 28 iunie 2021), Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

În 2014 a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, însă confruntându-se și cu influențe din partea Rusiei. Astfel, pe 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova prin modificarea Regulamentului UE nr. 539/2001, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii moldoveni, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen.

La data de 3 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia Europeană să prezinte avizul său privind cererea Republicii Moldova, ca prim pas al Uniunii Europene în procesul de aderare. Pentru a putea redacta un astfel de aviz, la 11 și la 19 aprilie 2022, Comisia Europeană a transmis autorităților de la Chișinău două părți ale Chestionarului cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Răspunsurile la întrebările din acest chestionar au reprezentat starea situației de moment din țara noastră, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană. Prima parte a chestionarului completat a fost transmisă Comisiei Europene pe 22 aprilie 2022, iar a doua parte – pe 12 mai 2022.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererea de aderare prin care a recomandat Consiliului UE să i se acorde țării noastre statutul de candidat în situația în care vor fi întreprinse măsuri în mai multe domenii.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

La 1 februarie 2023, Comisia Europeană a publicat Raportul analitic pentru Republica Moldova.

La 23 martie 2023, Consiliul European a reafirmat faptul că Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea și economia acestei țări și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE. Consiliul European a invitat Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune.

Pe data de 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere pentru anul 2023 în care recomandă Consiliului European demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Adițional, pentru prima dată progresele Republicii Moldova au fost evaluate exhaustiv de către Comisia Europeană, astfel fiind inclusă în ciclul anual de evaluare a gradului de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pachetul de extindere reflectă progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea reformelor structurale, totodată Comisia Europeană a propus recomandări pentru avansarea agendei europene în anul ce urmează. Raportul de extindere prezintă realizările înregistrate de Republica Moldova privind cele 9 recomandări ale Comisiei Europene din iunie 2022, măsurile ce urmează a fi realizate până în luna martie 2024 în domeniul reformei justiției, de-oligarhizării și combaterii corupției, precum și performanțele înregistrate și pașii de urmat pentru criteriul politic, economic și cele 33 de capitole ale aquis-ului Uniunii Europene.

La 14 decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

În perioada 14-15 decembrie 2023, Consiliul European adoptă un șir de concluzii printre care și decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

La 25 iunie 2024, au fost oficial deschise negocierile de aderare, marcând un pas semnificativ în procesul de integrare europeană.

În ultimul său raport către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai statelor membre ale UE, Comisia Europeană evaluează drept îndeplinite și ultimele 3 din cele 9 recomandări inițiale pentru Republica Moldova. 

Pe 20 octombrie 2024, a avut loc referendumul constituțional în care cetățenii aveau de ales dacă votează PRO sau CONTRA aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În urma scrutinului, din cei 1.531.392 de alegători (50,72%), 749.719 de voturi (50,35%) au votat pentru cu opțiunea „DA” și 739.155 de voturi (49,65%) au votat contra cu opțiunea „NU”.

Pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, are nevoie să negocieze 35 de capitole.

După încheierea negocierilor și reformelor, se finalizează Tratatul de Aderare, iar acesta trebuie ratificat de toți membrii UE existenți și de statul respectiv înainte ca acesta să poată intra în UE.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Antrenorul Igor Brițchi – bronz la un campionat internațional și mentor pentru zeci de copii din Bălți

Igor Brițchi de la ȘS Nr. 1 din Bălți, a adus acasă un trofeu internațional, clasându-se pe locul trei...

Cine va fi noul Papă? Cei 5 cardinali favoriți pentru succesiunea lui Papa Francisc

Papa Francisc a murit luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, lăsând în urmă tronul papal vacant și...
  sursa: cursbnm.md