fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

Fiecare al 5-lea copil din Moldova este născut în afara căsătoriei. Cum poate fi stabilită paternitatea

Citește și:

Potrivit informației statistice din ultimii cinci ani, fiecare al cincilea copil este născut în afara relațiilor de căsătorie. În acest context, ASP a publicat un anunț despre modul şi condiţiile de stabilire a paternităţii asupra copilului.

Paternitatea asupra copilului poate fi recunoscută de către tatăl acestuia cu acordul mamei, pe baza unei declaraţii comune, care se depune atât la momentul înregistrării actului de naştere al copilului, cât şi ulterior înregistrării actului de naştere.

Declarația privind stabilirea paternității poate fi depusă:

  • la Serviciul stare civilă în a cărui rază teritorială își au domiciliul părinții copilului sau este înregistrat actul de naștere pe numele copilului căruia urmează să fie recunoscută paternitatea;
  • la primăria localității doar la momentul înregistrării actului de naștere;
  • la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova la momentul înregistrării nașterii sau doar pentru înregistrare și autentificarea pentru declaranții ce se află peste hotarele țării.

Recunoașterea paternității este un act personal şi nu poate fi exercitat de către o persoană terţă. Prin urmare, în condițiile imposibilității prezentării de către unul dintre părinţi la serviciul stare civilă teritorial, respectiv, primăria comunei/satului pentru depunerea declaraţiei cu privire la stabilirea paternităţii copilului, declaraţia părinţilor trebuie autentificată notarial sau după caz, de către oficiul consular/misiunea diplomatică a Republicii Moldova acreditată în străinătate.

În lipsa acordului comun al părinţilor cu privire la stabilirea paternităţii copilului, stabilirea paternităţii poate avea loc pe calea acţiunii judiciare.

Totodată, paternitatea persoanei înscrise în actul de naştere în calitate de tată poate fi contestată doar în procedură judiciară. Excepţie de la norma respectivă constituie cazurile, când copilul este născut în cadrul căsătoriei (pentru copilul născut din căsătorie operează prezumția legală de paternitate, respectiv, șotul mamei se prezumă că este tatăl copilului), însă mama neagă că soţul ei este tatăl copilului şi este împotrivă ca datele despre soţ să fie înscrise în actul de naştere al copilului. Pentru situațiile vizate, contestarea paternităţii poate avea loc pe cale administrativă, doar la momentul înregistrării naşterii copilului, cu condiţia să existe şi acordul scris al soţului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Durata medie a vieții a crescut în 2023. Femeile trăiesc mai mult cu 0,7 ani, iar bărbații cu 0,4 ani

Durata medie a vieții în Republica Moldova în anul 2023 a crescut cu aproximativ 0,5 ani comparativ cu anul...

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...
  sursa: cursbnm.md