fbpx
11 C
Бэлць
joi, mai 9, 2024

/VIDEO/ Cum trebuie trăită săptămâna patimilor. Ce spun oamenii, dar și fețele bisericești

Citește și:

Să fim mai buni, mai milostivi și să credem cu toată inima în Înviere. Începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta de dinaintea Paștelui, creștinii marchează Săptămâna Patimilor. Enoriașii cred că în această perioadă trebuie să-i ajute pe cei mai neputincioși, să țină post aspru, să se împărtășească, dar și să se pregătească de Paști, atât material cât și spiritual.

„Eu de când m-am trezit pe pământ, săptămâna asta nu se mănâncă deloc de frupt. Nu se servește niciun pahar de vin, dar se face bine pe păSăptămâna Patimilor, Duminica Floriilor, post, înviere, material, spiritual, mâncare, ouă roșii, părinți, biserică, fețe bisericești, Episcopul Hușilor, jertfă, lumină, bunătate, gospodine, curățenie generală, Pilda celor 10 fecioare, Joia Mare, culinare, cozonaci, pasca, Vinerea Mare, răstignit, cruce, creștinism.ânt. Bine se face. Decât să faci un rău, mai bine nu fă. Se încep de miercuri slujbele mari, care poate se duce, dar care nu poate, nu se duce. Să nu faci o faptă rea, să nu ucizi pe cineva, să nu minți și să nu judeci pe alții.”

„Se pregătește lumea de Paști, pregătesc de mâncare, copturile, ouă roșii se vopsesc. Nu se mânca de frupt, tot postul mare nu se mânca de frupt, dar acum mai greșește lumea.”

Această femeie își aduce aminte cu drag de perioadă în care aștepta sărbătorile de Paști alături de părinții și frații ei.

„Așa ne spuneau părinții noștri că nu se lucrează tare în greu, care poate miercurea să țină, vinerea să nu bea nici apă și nici să nu mănânce până nu asfințește soarele, după asta bei oleacă de agheasmă, apă sfințită. Nu prea țin minte totul din copilărie, știu că ne duceam la biserică, ne încălțam în săndăluțe cum era atunci când eram noi mici. Cu hăinuțe nouă, rochiță nouă îmi cumpăra, la frățiori pantalonași, cămășuică, ce era atunci pe vremea ceea.”

Potrivit fețelor bisericești, săptămâna dinaintea Paștelui trebuie trăită cu bunătate și credință.

PREASFINŢITUL PĂRINTE IGNATIE, Episcopul Hușilor: „Este extraordinar de esențial, foarte important ca pe parcursul acestei săptămâni să reflecteze, să mediteze mai profund, mai aplecat asupra ceea ce Hristos a făcut pentru noi. Jertfa sa din dragoste desăvârșită, absolută pentru fiecare om. Și dacă noi ne gândim la ceea ce a făcut Hristos pentru noi jertfindu-se deja trăim săptămâna mare cu intensitatea cu care suntem chemați să o trăim și să ne bucurăm de lumina învierii, să fim oameni de lumină. E așa de greu să găsești oameni care să răspândească lumină și bunătate.”

În prima zi din săptămâna patimilor, gospodinele trebuie să facă în casă și gospodărie curățenie generală. Marțea Mare se numește Pilda celor 10 fecioare. Miercurea este ultima zi în care se mai poate face curat în gospodărie. Tradiția spune că gospodinele trebuie să termine rapid treaba, pentru că vine Joia Mare, ziua în care încep pregătirile culinare. Tot în această zi se vopsesc ouăle, se coc cozonacii și pasca. În Vinerea Mare se ține post aspru și rugăciune. Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și este considerată cea mai tristă zi din istoria creștinismului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un avion a aterizat la Istanbul fără roţile din faţă

Un avion de tip cargo, a aterizat miercuri pe aeroportul din Istanbul fără trenul de aterizare din faţă, dar...

/VIDEO/ Bălțenii se pregătesc pentru Paștele Blajinilor. Cât costă pomenile la piața din Bălți

În aceste zile se fac ultimele cumpărături pentru Paștele Blajinilor. Cele mai căutate produse în această perioadă sunt prosoapele,...
  sursa: cursbnm.md