fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Fostul șef SIS, Vasile Botnari, bănuit de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore

Citește și:

Fostul director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost reținut marți, 29 martie, pentru 72 de ore într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, transmite zdg.md. 

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale.

Marți dimineața procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al SIS.

În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).

Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO,
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...
  sursa: cursbnm.md