fbpx
11.8 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDEO/ Regretele copiilor refugiați: „În tot acest timp noi am încercat să învățăm, printr-o platformă”

Citește și:

La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, potrivit UNICEF. Ei sunt cei mai afectați de războiul ruso-ucrainean. Și-au lăsat, jucăriile, animalele de companie și prietenii și au venit într-o țară necunoscută. Chiar dacă au rămas să locuiască la rudele din Republica Moldova, copiii care au ajuns în ultimul timp în satul Călărășeuca, Ocnița spun că le este dor de Ucraina și vor să se reîntoarcă cât mai repede acasă.

Maria Lidzari este din Borispol. Încă din prima zi a războiul fata, împreună familia sa, a venit în Republica Moldova. Tânăra studia în clasa a X-a, la un liceu din Ucraina, ajunsă aici, fata își continua studiile online.

MARIA LIDZARI, refugiată: „Eu mergeam la școală și totul brusc s-a oprit pe 24 februarie. În tot acest timp noi am încercat să învățăm, printr-o platformă. Astăzi am încercat iarăși să mă conectez, dar nu toți profesorii pot, nu toți au posibilitatea, dar noi încercăm să învățăm cum putem, pentru că eu consider că educația este foarte importantă”.

Chiar dacă se simte în siguranță aici și a fost primită cu brațele deschise la noi spune că abia așteaptă să revină acasă la ea.

MARIA LIDZARI, refugiată: „Fratele meu mai mic, dar chiar și noi toți deja vrem acasă, vrem ca războiul să se termine. Vrem deja acasă, vrem să ne reîntoarcem la viața de dinaintea războiului și sper că în curând așa și va fi”.

Și sora ei mai mică, Nastea povestește că abia așteapă să își revadă animalele de companie.

„Foarte. Mie acolo mi-au rămas câinii și mi-e foarte dor de dânșii, de toate animalele pentru că eu am multe. Și de prietenele mele îmi este dor”.

Părinții copiilor refugiați spun că aceștia s-au acomodat foarte greu din cauza coșmarului prin care au trecut, dar le mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru grijă și ajutor.

„Noi chiar din prima zi am venit, de când au început bombardamentele și când am văzut că la 50 de metri sunt tancuri. Noi am luat cei trei copii. Mai întâi am mers la părinții mei, dar după o săptămână de stat în beci, copiii au început să răcească și noi am luat decizia să venim aici”.

„Nu știu, ne place foarte mult, am fost primiți foarte bine, toți sunt politicoși. Copilul a fost primit la grădiniță cu mare drag, învață, se joacă, ne ajută toți cu mare drag. În prima zi am venit, trebuia să ne tundem, rudele ne-au ajutat”.

Familiile din Călărășeuca, care găzdueisc refugiați au primit în dar produse alimentare, haine, jucării și diverse produse pentru îngrijire personală din partea Fundației „Daniel” din mun. Bălți și organizației TEECH din Regatul Unit.

ROMEO CUCIREAV, Fundația „Daniel”: „În această localitate sunt mai multe centre de primire refugiaților. În primul rând în mănăstire, unde sunt cazați vreo 30 de refugiați și este și un centru unde sunt cazați refugiați și un alt centru care adăpostește refugiați. Cel mai important este că 28 de familii din Călărășeuca au găzduit peste 100 de refugiați la dânșii acasă”.

Potrivit datelor oficiale, fiecare al optulea copil din Republica Moldova este acum refugiat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Activități educative, creative și interactive. Cum a fost sărbătorită Ziua Europei la Bălți

În orășelul European din Bălți, vizitatorii au descoperit tradițiile și cultura Statelor Membre ale UE  https://youtu.be/MXe0GlD5xyA?t=1 „Mi se pare foarte super,...

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...
  sursa: cursbnm.md