Ajunul Crăciunului adună, în mod tradițional, întreaga familie la masă. Această cină este una specială, la masă trebuie să existe exact 12 feluri de mâncare. Fiecare dintre aceste bucate semnifică cei doisprezece Apostoli ai lui Isus Hristos.
În satul Sofia, Drochia obiceiul pregătirii celor 12 feluri de mâncare de post în Ajunul Nașterii Domnului se păstrează mai mult în mahala rușilor din localitate.Se presupune că această tradiţie își are rădăcinile încă de la întemeierea satului Sofia, când au venit familii ucrainene din părţile Hotinului şi au format mahala Ruşilor
Coliva
Coliva tradiţională, de rând cu bucatele-simbol, este prezentă la toate ceremonile religioase. Are o semnificație profundă, deoarece grâul prinde viață în fiecare an, fiind un simbol al eternității.
Borș cu sfeclă
Borșul se numără printre bucatele care se gătesc obligatoriu în Ajunul Crăciunului. Gustul borșului trebuie să fie acru, deoarece componenta sa principală este cvasul.
Sarmalele
Sarmalele simbolizează unitatea, stabilitatea și forța. Frunzele de varză simbolizează procrearea (nu degeaba se spune că copiii sunt „găsiți” în varză).
Vinegretul
Printre cele 12 feluri de mâncare de Crăciun ar trebui să fie și salatele reci ca alternativă la garnitură. Prin urmare, mulți oameni preferă să pregătească vinegretul din sfecla fiartă, cartofi, fasole, morcovi și varza murată sau castraveți murați. Vinegretul este cel mai versatil fel de mâncare, mai ales pentru o masă de post.
„Uzvar” sau „Kiseli”
Pentru a pregăti uzvarul, gospodinele folosesc întotdeauna mere, pere și prune.. Strămoșii noștri credeau că aceste fructe conțin energie solară.
Copturi de post
De regulă, pe masa festivă există întotdeauna o varietate de produse de patiserie: plăcinte cu cartofi, varză, orez și ciuperci, plăcinte, rulouri, gogoși, prăjituri, balabuște. Condiția principală este ca aluatul să nu conțină produse lactate și ouă.
Plachie
Plachia este elementul de bază al celor 12 feluri de mâncare din Ajunul Crăciunului. Vârsta acestei rețete poate fi măsurată în secole. Strămoșii noștri credeau că începând masa cu plachie, își arată în acest mod grijă de sufletele morților.
Fasole bătute
Fasolea bătută este unul dintre cele 12 feluri de mâncare care se gătesște foarte des în post. Acest fel este foarte sănătos și simbolizează primăvara și renașterea.
Prune la cuptor
Pentru a pregăti acest fruct ca desert, gospodinele coc prunele cu miere și stafide. În zilele noastre, bucătăria modernă oferă noi opțiuni de preparare a prunelor coapte pentru Seara Sfântă, completându-le cu mirodenii aromate deosebite – scorțișoară și cuișoare.
Turte cu mac
Turtele cu mac, în tradiția slavă, sunt asociate cu Soarele. În Ajunul Crăciunului, acestea sunt opționale. Se pregătesc fără unt și lapte, doar din apă și mac.