fbpx
14 C
Бэлць
miercuri, mai 1, 2024

/FOTO/Hipoacuzia la copii. Instituțiile medicale din Sângerei nu dispun de utilaje pentru screening-ul auzului la nou-născuți

Citește și:

Echipamentul medical învechit sau lipsa acestuia în instituțiile medicale, adresările tardive, dezinformarea și accesul limitat la serviciile de sănătate a copiilor din localitățile rurale sunt doar câteva dintre problemele semnalate de specialiștii din domeniul depistării precoce a pierderii de auz. Cel puțin așa arată datele unui studiu, realizat de Asociația Obștească AO „AudiViz” pe teritoriul raionului Sîngerei. În cadrul studiului au fost evaluate cunoștințele și experiența medicilor de familie și a medicilor ORL în ceea ce privește screening-ul audiologic și gestionarea pierderii de auz la copii.

Hipoacuzia sau surditatea reprezintă cel mai frecvent defect senzorial care afectează toate grupele de vârstă, doar că surditatea infantilă are consecințe dintre cele mai grave, din cauza impactului important asupra limbajului, dezvoltării cognitive și psiho-afective a copilului. Potrivit specialiștilor, screening-ul audiologic este primul și cel mai important pas care permite depistarea timpurie a pierderii de auz, chiar în primele zile și primele luni de viață ale bebelușului.

Din anul 2017 în Republica Moldova a fost propus spre implementare Standardul Naţional privind Screening-ul audiologic la nou-născuți, aprobat de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, însă, până în prezent procedura de screening este absentă în majoritatea unităților sanitare din Moldova, inclusiv și în raionul Sîngerei. Asta deoarece la nivel raional lipsește echipamentul specializat de screening auditiv și nu există suficienți specialiști pregătiți în acest domeniu.

Potrivit studiului realizat decătre Asociația Obștească AO „AudiViz”, doar 57,1% din numărul total de respondenți cunosc despre procedura de Screening audiologic al nou-născuților. Respectiv, restul 42,9% nu au idee despre această procedură. În ciuda frecvenței ridicate a pierderilor de auz în rândul copiilor, din raionul Sîngerei, screening-ul auzului nou-născutului nu este disponibil în unitățile medicale din această unitate administrativ teritorială. Medicii spun că acest lucru se întâmplă pentru că la nivel raional lipsește echipamentul medical necesar în acest sens.

Majoritatea respondenților intervievați în cadrul acestui studiu susțin că echiparea cu dispozitive necesare, instruirea lucrătorilor medicali în acest domeniu, verificarea periodică a copiilor și dotarea a cel puțin două instituții din raion cu echipament de testare a auzului ar fi posibilele soluții pentru ameliorarea situației depistării precoce a pierderii de auz.

În urma prelucrării datelor studiului de caz, AO „AudiViz” a elaborat o serie de recomandări și sugestii pentru îmbunătățirea situației referitoare la datele despre numărul copiilor cu hipoacuzie.

Studiul a fost efectuat în prima jumătate a anului 2021, în opt centre de sănătate din raionul Sîngerei, în cadrul proiectului „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună”, implementat de AO „AudiViz”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova, în cadrul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, în scopul evaluării instituțiilor de sănătate publică din acest raion în vederea implementării Standardului Național de Screening audiologic la nou-născuți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Articolul a fost elaborat în cadrul proiectului „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună” implementat de AO „AudiViz”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova, în cadrul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

1 mai – Ziua internațională a muncii

Pe 1 mai, în toată lumea este marcată Ziua Internațională a Muncii. În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat data...

Cazul dosarului de corupție de la Spitalul de Psihiatrie din Bălți: directoarea a fost demisă

Pe cazul dosarului de corupție la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, în baza materialelor de urmărire penală, vicedirectoarea care...
  sursa: cursbnm.md