fbpx
11.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/FOTO/ La Bălți se vernisează expoziția „Diplome neemise”. Se prezintă istoriile a 40 de studenți ucraineni

Citește și:

Istoriile a 40 de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o expoziție internaţională, „Diplome neemise”, care a ajuns și în Republica Moldova. Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruţător al Rusiei împotriva Ucrainei.

Lansată oficial astăzi în Republica Moldova, expoziția „Diplome neemise” este o inițiativă internațională ce aduce în prim plan sacrificiul și rezistența a 40 de studenți ucrainieni, ale căror vieți au fost abrupt curmate de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina.

Expoziţia nu este doar o colecţie de istorii și fotografii, ci un tribut adus celor care şi-au dedicat viața și aspiraţiile pentru idealul libertății şi păcii. În urma
agresiunii rusești, cei 40 de tineri și-au găsit sfârșitul prematur, dar nu şi-au pierdut însăși semnificația și impactul asupra lumii. Fiecare diplomă neemisă reprezintă nu doar un vis întrerupt, ci și un simbol al luptei fiecărui tânăr pentru independenţa Ucrainei.

Jânis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Pentru mine această expoziţie este foarte emoţionantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenţi au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa”.

Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „40 de imagini care sunt aici, în această sală, reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front când încercau să-și apere țara. Toţi cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Viniţa”.

Dan Perciun, ministrul Educaţiei și Cercetării: „Să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniştit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor, viețile cărora sunt prezentate în această expoziție. Este important să menţinem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului”.

Expoziția va fi accesibilă publicului din Bălți în perioada 25 aprilie – 2 mai. Ulterior, expoziția va fi expusă la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Accesul la expoziție este liber.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md