fbpx
26.8 C
Бэлць
vineri, iunie 21, 2024

/FOTO/ Protest la punctul Bender-Varnița: Oamenii sunt nemulțumiți de noul Cod vamal

Citește și:

Mai mulți angajați ai întreprinderilor din stânga Nistrului au protestat față de introducerea taxelor vamale de către Chișinău de la 1 ianuarie 2024, scrie realitatea.md

Din imaginile video se vede că protestatarii au fost aduși organizat. Angajații, cu drapele transnistrene în mână protestează la punctul de trecere instituit ilegal de la Tighina.

Pe pancartele acestora este scris: “Moldova agresoare”, “Moldova ne-a oprit întreprinderile”. Lozincile sunt scrise în limba rusă.

„În Republica Moldova practic nici nu există taxe vamale. Eu nici nu cred că celor din regiunea stângă a Nistrului nu li se aplică taxe vamale, ci mai degrabă proceduri vamale. Or, chiar dacă se și aplică taxe vamale sunt foarte mcii. Din încasările de la vamă taxele vamale sunt doar câteva procente. Cei din stânga Nistrului nu achită TVA care se cifrează la 30 de miliarde de lei, accizele nu le achit care sunt 6 miliarde de lei. Taxele vamale se cifrează la 500 milioane de le pentru toată țara. E doar un simplu scandal”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană vor achita toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

De ce este importantă monitorizarea bugetului public în bugetare participativă?

Într-un oraș mic și primitor, locuitorii își doresc să se implice mai activ și să contribuie la proiectele de...

/VIDEO/ „Roadă avem, preț nu avem”. Agricultorii din nordul țării au început recoltarea grâului și orzului

În nordul țării au pornit combinele. https://youtu.be/TbPWYkR3JeA DORIN RUSU, jurnalist TVN: „În nordul țării recoltarea orzului este în plină desfășurare, iar...
  sursa: cursbnm.md