fbpx
21.1 C
Бэлць
luni, septembrie 25, 2023

Hărțuirea și victimizarea ar putea fi pedepsite contravențional

Citește și:

Un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării a fost avizat pozitiv în ședința de astăzi a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, transmite zdg.md. 

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Prin această inițiativă legislativă se propune extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Autorii documentului mai propun completarea Codului contravențional cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane pe baza criteriilor de rasă, culoare, naționalitate, origine națională și etnică, origine și statut social, limbă, religie sau convingeri, sex, identitate de gen, vârstă, dizabilitate, statut HIV, stare de sănătate, opinii politice, avere, naștere, orientare sexuală, statut matrimonial sau orice alt criteriu. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

Totodată, Legea cu privire la asigurarea egalității ar putea fi completată cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și de celelalte comisii, iar, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un mijloc de transport în valoare de 700 000 de lei a fost sechestrat de ARBI. Ce alte bunuri au fost indisponibilizate, săptămâna trecută

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis o ordonanță de sechestru, în baza delegației Serviciului...

Şeful mafiei siciliene Matteo Denaro a murit

Celebrul şef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a...
  sursa: cursbnm.md