fbpx
21.1 C
Бэлць
luni, septembrie 25, 2023

/VIDEO/ Judecătoria Edineț va deveni instanță de judecată model. Angajații vor munci la mai multe aspecte

Citește și:

Are șansa să devină mai bună. Vorbim de Judecătoria Edineț care timp de doi ani va implementa proiectul „Instanțe judecătorești Model” pentru a-și îmbunătăți performanțele la mai multe capitolele, cum ar fi: comunicarea cu justițiabilii, infrastructura, gestionarea dosarelor și asigurarea serviciilor de calitate.

Angajații judecătoriei speră că activitățile pe care le vor desfășura în cadrul proiectului îi vor ajuta să identifice toate cusurile sistemului și să găsească soluții.

CRISTINA RAILEAN, șefa secretariat, Judecătoria Edineț: „Anume proiectul Instanțe Judecătorești Model ne va ajuta să identificăm domeniile și punctele slabe instituției noastre. Dorim să avem un sistem de management și administrare judiciară îmbunătățit, o creștere mai mare a performanței, o infrastructură a instanței adaptată la necesitățile tuturor categoriilor de persoane.”

CRISTINA DUMITRAȘ, șefa secția civile, comerciale și de contencios administrativ: „O să tindem foarte mult să fim cât mai aproape de societate, de justițiabili și să fim mereu cu ușile și sufletul deschis către ei. Chiar ar trebui să fie o cameră pentru copii, pentru ca atunci când părinții sunt în sala de ședință, copii să nu stea pe coridoare.”

Unii judecători spun că au început lucrul asupra îmbunătățirii procesului de comunicare cu justițiabilii mult mai înainte, așa că au înregistrat deja și rezultate.

NATALIA BOBU, judecătoare: „Eu cred că la fel ca și în tot sistemul judecătoresc, prin proiectele de acest gen, se urmărește scopul de a familiariza oamenii, populația cu lucrul judecătorului din interior. Eu cred că Judecătoria Edineț este destul de accesibilă, avem panouri informative, ședințele sunt publicate pe site, hotărârile sunt publicate.”

Judecătoria Edineț, împreună cu cele patru sedii la Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, a fost selectată drept cea de a treia instanță model pilot, după Ungheni și Bălți, în cadrul proiectului finanțat și implementat de USAID.

LILIA ȚURCAN, președintă interimară, Judecătoria Edineț: „Sunt foarte multe priorități, în primul rând, ne dezvoltăm, suntem mai accesibili, suntem deschiși, vrem să lucrăm cu personalul totodată. Cele mai mari succese ar fi relația cu publicul, relațiile cu justițiabilii. O parte bună din angajați care au fost încadrați în proiect au participat la trainiguri. 80% din cetățenii care vin în instanță ne dau încredere, în ceea cum ne comportăm, cum îi ascultăm, cum le primim actele, cum au loc ședințele de judecată.”

Justițiabilii speră că în urma implementării proiectului finanțat de USAID va crește atât accesibilitatea serviciilor judecătorești cât și încrederea publicului în sistemul judiciar.

„Deja putem afirma că instanțele sunt deschise față de cetățeni, față de avocați, cel puțin aici la sigur. Ce-ar fi de dorit să fie implementat, poate e-dosarele, ca avocații să aibă posibilitatea să facă cunoștință cu dosarele, nefiind obligatorie prezența fizică.”

„Să fie locuri unde lumea să se așeze și să aștepte, să fie un pahar de apă rece și să fie atenție către lume. Judecătorii să fie mai blânzi și să judece după lege.”

„Este de dorit să fie mai bine, toți vor asta. Pe dreptate, nu prin cunoștințe, nu prin cumetrism, să fie așa cum spune legea.”

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va ajuta judecătoria Edineț să dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, precum și va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin instituționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cum va fi vremea astăzi, 25 septembrie

Vreme fără precipitații și temperaturi generoase pentru această perioadă, prognozează pentru 25 septembrie Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Vântul va sufla...

Floarea cu miros de cadavru ar putea să dispară pentru totdeauna. Avertismentul oamenilor de știință

Rafflesia, floarea care emană un miros puternic de carne putredă, motiv pentru care a și fost denumită floarea-cadavru, i-a...
  sursa: cursbnm.md