fbpx
13.6 C
Бэлць
sâmbătă, octombrie 12, 2024

În anul 2022 numărul infracțiunilor săvârșite de minori este în creștere față de anul precedent

Citește și:

Comisia drepturile omului și relații interetnice, în cadrul audierilor publice de astăzi, 22 mai, la subiectul aplicării Legii nr.299/2018 privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, a supus discuțiilor executarea și implementarea actului normativ, precum și existența obstacolelor de ordin juridic în aplicarea acestuia, transmite Serviciu de presă al legislativului.

Audierile publice s-au desfășurat în contextul realizării funcției de control parlamentar de către organul de lucru al Parlamentului, prin efectuarea analizei privind eficiența actului normativ, îndeplinirea scopului și a obiectivelor Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, nr. 299/2018. Exercițiul este efectuat cu suportul Oficiului Consiliului Europei, în contextul implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021 – 2024).

Potrivit datelor statistice, în anul 2022 numărul infracțiunilor săvârșite de minori este în creștere față de anul precedent (1,44%, exceptând localitățile din stânga Nistrului). În perioada de referință, de către copii și cu participarea acestora au fost săvârșite 705 (695 – a.2021) infracțiuni, ceea ce constituie o creștere cu 1,44 %, față de perioada analogică a anului precedent. Astfel, 2,79 % (2,73%-a.2021) din numărul total al infracțiunilor înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova sunt săvârșite de către copii sau cu participarea acestora.

Legea nr. 299/2018 privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant reglementează măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, categoriile de beneficiari ai acestor măsuri și servicii, principiile și scopurile instituirii măsurilor destinate copiilor cu comportament deviant, precum și modul de stabilire, prelungire, modificare și anulare a acestor măsuri.

Dincolo de existența unui cadru legal prin care sunt reglementate măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, studiile atestă insuficiența instrumentelor de implementare a Legii nr.299/2018.Golul existent alimentează dezbaterea socială privind determinarea celui mai oportun mecanism de a atrage la răspundere această categorie de minori, având în vedere carențele de aplicare a sistemului actual de reglementare.

În urma evaluării ex-post a Legii nr. 299/2018 privind măsurile și serviciile  destinate copiilor cu comportament deviant, Parlamentul Republicii Moldova va lua decizia cu privire la menținerea, modificarea, abrogarea actului normativ supus evaluării sau înlocuirea acestuia cu un act normativ nou.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Vremea se răcește. Câte grade vor fi în weekend

În următoarele două zile vremea se răcește semnificativ. Instabilitatea atmosferică din această seară, se va menține și noapte. Pe...

Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Marea Britanie

Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Marea Britanie. Un proiect în acest sens urmează să fie...
  sursa: cursbnm.md