Alai de sărbătoare astăzi în capitala de nord a țării noastre. De hramul orașului a fost oficiată o liturghie, după care oficialitățile au depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare. Sărbătoarea a continuat cu o paradă fructuoasă a celor mai de succes instituții, agenții și companii din oraș. Bălțenii s-au arătat încântați de eveniment.
„Aș dori ca în orașul Bălți să fie liniște, pace. Toți oamenii de bună credință să se roage pentru pace și să ne bucurăm toți de viață.”
„Mulți ani, sănătate la toți. Să fie tot așa frumos și verde și pace, pace”
„De fapt ar fi bine să repare drumurile, ar fi fain. Mai multe magazine și mai multă verdeață.”
„Cred că ar fi fain să fie făcute bordurile, drumurile și mai multe parcuri.”
„Eu sunt foarte bucuroasă că sunt așa sărbători, oamenii nu încetează să vină și să organizeze aceste sărbători. Aș vrea să fie mai multe astfel de sărbători.”
De hramul Bălțiului mai mulți meșteri populari au venit în centrul orașului ca să-și demonstreze lucrările efectuate manual și cum multă dragoste.
NELU, meșter popular: „Dacă luam așa o lucrarea, ea este făcută pentru a se folosi la bucătărie. Ele sunt prelucrate în ulei, fără chimie fără lacuri. Ele se folosesc pentru pâine, pentru fructe, pentru dulciuri și multe latele. Acestea sunt niște învățături care se trag din copilărie, de la bunei și tot așa. Dacă luam e de la 100 până la 300-400 de lei, depinde și de lucrare. Sunt lucrări mai mici și sunt lucrări mai mari.”
ANATOLII GOGU, meșter popular: „Special pentru că e natural, totul este făcut din blăniță, înăuntru căptușeala tot din blana de căpriță și acestea sunt lucrările mele cu care mă mândresc și îmi place să fac așa ceva. Cea mai ieftină e la 400 de lei, 4-5-6 pe aici. – Dar cea mai scumpă? – Cea mai scumpă este la 700 de lei.”
Astăzi municipiul Bălți împlinește 602 ani de la prima atestare, asta chiar dacă unii istorici afirmă că orașul ar fi cu aproximativ 200 de ani mai tânăr.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.