fbpx
21.7 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu e bine să faci în această zi

Citește și:

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare. În această zi, este comemorată suferința și moartea pe cruce a lui Iisus Hristos.

Ziua de astăzi este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfinţească via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Potrivit altor tradiţii, de Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșilor le este interzis să muncească pe 27 septembrie. Mai exact, în ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește. Se crede că toți cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de rele și de ghinion.

27 septembrie este o zi de post și rugăciune pentru credincioși. În această zi sfântă sunt interzise alimentele de dulce, dar și nucile, peștele, usturoiul și prunele.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md